Boek
Nederlands

Een vriend ?

Hilde Loeters (auteur), Wibke Brandes (illustrator)
Rik geeft een schop tegen de arm van Fien; de arm breekt. Rik heeft er spijt van en wil het goedmaken met Fien. Vanaf ca. 7 jaar.
Leesniveau
AVI 4
Titel
Een vriend ? / Hilde Loeters ; ill. Wibke Brandes
Auteur
Hilde Loeters
Illustrator
Wibke Brandes
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2005
37 p. : ill.
ISBN
90-448-0471-5

Besprekingen

De 'Robijnreeks', een nieuwe reeks leesboekjes van uitgeverij Clavis en de Nederlandse Educatieve Uitgeverij Delubas telt twaalf titels, telkens vier boekjes op AVI3-, AVI 4- en AVI 5-niveau. De verhalen zijn dus bedoeld voor kinderen die al vrij vlot eenvoudige meerlettergrepige woorden en al wat langere, complexe zinnen kunnen decoderen. De meeste lezertjes bereiken deze niveaus in de loop van het tweede leerjaar. In elk boekje sluiten tekst en illustraties mooi op elkaar aan. De zinnen klinken vlot en natuurlijk. Samen met de overzichtelijke lay-out en de beperkt gehouden tekst op één bladzijde, zijn dit belangrijke kenmerken met het oog op de doelgroep.

In Een vriend (AVI 4) loopt Fien verdrietig met een pijnlijke arm naar huis. Rik gaf haar zomaar, zonder reden een harde stomp. Met de poes op schoot begint ze aan haar huiswerk. Plots vliegt er een steen met een papier eromheen door het raam. Het is een berichtje waarin iemand die zich 'je vriend' noemt, aan het meis…Lees verder
Het meisje Fien loopt een gebroken arm op, als haar klasgenootje Rik een schop tegen haar arm geeft. Rik heeft erg veel spijt en maakt het weer goed. In deze eenvoudige tekst met veel dialoog worden alle leestekens en meerlettergrepige woorden gebruikt. De korte zinnen beginnen steeds op een nieuwe regel en zijn gezet in een dunne, schreefloze letter. De wat statische, maar verder leuke, licht omlijnde tekeningen in een gemengde techniek op een ruwe achtergrond en heldere kleuren op glanzend papier, lopen soms over twee pagina's door. Op de kaft een tekening van Fien en Rik in een weiland. Dit boekje op AVI 4-niveau is geschikt voor kinderen vanf 7 jaar met al wat leeservaring of voor oudere kinderen met een leesachterstand.

Over Hilde Loeters

Hilde Loeters (12 juni 1961) is een Belgische schrijfster van jeugdboeken. Zij woont in Brugge.

Levensloop

Tot 2001 was Loeters actief als huisarts. In dat jaar werd bij haar echter CVS geconstateerd, waardoor zij haar praktijk moest opzeggen. Zij volgde op dat moment reeds een schrijfcursus en haar ziekte stelde haar in de gelegenheid meer tijd te besteden aan het schrijven van boeken. In 2003 verscheen haar eerste publicatie.

Publicaties

In 2003 verscheen haar eerste boek, Jos wil er eens uit, dat verhaalt over een schildpad met een identiteitscrisis. Dit werk werd in het Koreaans vertaald.

In de volgende jaren verschenen achtereenvolgens:

  • Mama's verdwijnen nooit helemaal (2004).
  • Het geheim van Siena Hoed (2005).
  • Jos heeft lentekriebels (2005), het vervolg op Jos wil er eens uit.
  • Een vriend? (2…Lees verder op Wikipedia