Boek
Nederlands

De gluurder

Hilde Loeters (auteur), Jeroen Blok (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Fiemka (11) en haar twee broers moeten een week voor zichzelf zorgen. Dan ontdekken ze dat een vreemde man 's avonds hun huis in de gaten houdt. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Alleen thuis
Titel
De gluurder
Auteur
Hilde Loeters
Illustrator
Jeroen Blok
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
157 p. : ill.
ISBN
9789044809299

Besprekingen

Net als in Het Geheim van Siena Hoed (Clavis, 2005) beleven Fiemka (11) en haar broers Erik (13) en Ton (9) in dit boek een spannend avontuur. Wanneer hun moeder op cursus vertrekt, blijven zij een week alleen thuis. Een zalige week vol cola, chips en lang tv-kijken, denken ze. Een gluurder strooit echter roet in de zaligheid. Avond na avond vat hij post voor hun huis. Met stijgende angst proberen Fiemka en Erik hem te ontmaskeren en bedenken ze plannetjes om hem te misleiden. De ontknoping eindigt bijna in een drama. Hilde Loeters stoelt het verhaal op wensfantasieën van tieners: alleen thuis zijn een spannend avontuur beleven. Loetens leeft zich in de kinderen in, is erg opmerkzaam in het uittekenen van hun typische karaktertrekjes, en laat ze vlot en natuurlijk met elkaar praten. Erik gedraagt zich als een stoere puber, die zich de heer in huis voelt. Hij probeert zich groot te houden, maar de groeiende spanning zorgt voor barstjes in het pantser. Dat hij verliefd is, probe…Lees verder
Fiemka (11) en haar broers Erik en Ton moeten een week lang voor zichzelf zorgen, terwijl hun mama op cursus is. Feest, denken ze, en de chips en cola staan meteen op de salontafel. Al gauw ontdekken ze dat het huishouden beredderen niet zo eenvoudig is. De angst slaat toe wanneer blijkt dat een vreemde man elke avond hun huis in de gaten houdt. Wie is hij en wat wil hij van hen? Fiemka bedenkt een plan om hem een lesje te leren. Dit spannende verhaal is geschreven in een eenvoudige taal, met korte zinnen en leest vlot weg. De personages zijn dezelfde als uit het verhaal ‘Het geheim van Siena Hoed’ (2005); ze zijn ook hier weer levensecht geportretteerd. Deze herkenbaarheid houdt het verhaal overeind want de plot is minder geloofwaardig. Enkele zeer eenvoudige en ouderwets aandoende zwart-witillustraties voegen maar weinig toe aan het geheel. De auteur was huisarts; zij won in 2007 de 'Inclusieve Griffel' voor haar boek 'Mijn broer is niet gek'. Vanaf ca. 9 jaar.

De gluurder

Fiemka, Ton en Erik blijven een week alleen thuis. Mama moet op cursus om op haar werk promotie te kunnen maken. Ze heeft geen oplossing kunnen vinden voor de kinderen, dus werd er besloten dat ze het maar een weekje alleen moeten runnen. Mama heeft het allemaal goed geregeld. Voor elke dag zit er eten in de diepvries en oom Theo mag gebeld worden als er zich een groot probleem mocht voordoen. Het boek opent met het vertrek van mama die behoorlijk ongerust is. Ze drukt haar kinderen op het hart om zeker niemand te vertellen dat ze alleen thuis zijn. Al gauw staat er een man op straat die hun huis in de gaten houdt. Hij staat er elke dag. De kinderen worden bang en besluiten hem af te schepen. Erik en Fiemka bedenken een plan om hem uit te schakelen. Fiemka lokt hem naar een glijbaan en zorgt dat hij daar ernstig valt. De kleine Ton proberen ze op alle mogelijke manieren gerust te stellen. Uiteindelijk ontdekken de kinderen dat de gluurder de fietsenmaker is. Hij wil zich wreken voor d…Lees verder

Over Hilde Loeters

Hilde Loeters (12 juni 1961) is een Belgische schrijfster van jeugdboeken. Zij woont in Brugge.

Levensloop

Tot 2001 was Loeters actief als huisarts. In dat jaar werd bij haar echter CVS geconstateerd, waardoor zij haar praktijk moest opzeggen. Zij volgde op dat moment reeds een schrijfcursus en haar ziekte stelde haar in de gelegenheid meer tijd te besteden aan het schrijven van boeken. In 2003 verscheen haar eerste publicatie.

Publicaties

In 2003 verscheen haar eerste boek, Jos wil er eens uit, dat verhaalt over een schildpad met een identiteitscrisis. Dit werk werd in het Koreaans vertaald.

In de volgende jaren verschenen achtereenvolgens:

  • Mama's verdwijnen nooit helemaal (2004).
  • Het geheim van Siena Hoed (2005).
  • Jos heeft lentekriebels (2005), het vervolg op Jos wil er eens uit.
  • Een vriend? (2…Lees verder op Wikipedia