Boek
Nederlands

1942 : het jaar van de stilte

1942 : het jaar van de stilte

1942 is het kantelpunt van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf november lijden de nazi’s zware nederlagen. Overal in het Westen, van Londen tot Washington, veranderen overheden en hun ambtenaren de politieke koers. Ook in Antwerpen. Herman Van Goethem wekt dit cruciale jaar weer tot leven. Hij schrijft een beklemmende kroniek van het dagelijkse leven in de havenstad. De Joden zinken er weg in armoede en
Titel
1942 : het jaar van de stilte
Auteur
Herman Van Goethem
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Polis, 2019
357 p. : ill.
ISBN
9789463103732 (hardback)

Over Herman Van Goethem

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Polla ta deina

Herman Van Goethem (Mortsel, 1958) is een Belgisch historicus, jurist en hoogleraar. Van Goethem is vooral bekend om zijn boeken over de politieke geschiedenis van België en om zijn rol in museum Dossin Kazerne. Sinds oktober 2016 is Van Goethem rector van de Universiteit Antwerpen.

Levensloop

Afkomst en opleiding

Herman Van Goethem studeerde Rechten aan de Universiteit Antwerpen (Ufsia en UIA) en Geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen (Ufsia) en aan de KU Leuven. Hij promoveerde in Antwerpen in 1987 tot doctor in de Rechten. Hij is de kleinzoon van Antoon Van Goethem, VNV-oorlogsburgemeester in Burcht, die tijdens de bezetting in zijn gemeente medeverantwoordelijk was voor de deportatie van communisten en verzetslieden; na de oorlog werd hij bij verstek ter dood werd veroordeeld.

Herman Van Goethem is gehuwd met een dochter van Louis Meerts, van 1949 tot 1985 hoofdredac…Lees verder op Wikipedia