Boek
Nederlands

Liefste Esther

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Lotte weet niet veel over het leven van haar geliefde oma. Op een dag vindt ze drie oude brieven die aan haar oma gericht zijn. Oma had vast goede redenen om niets te vertellen over het verleden. Toch wil Lotte nu de waarheid kennen.
Titel
Liefste Esther
Auteur
Herman Van Campenhout
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2011
96 p.
ISBN
9789059084087 (paperback)

Besprekingen

Liefste Esther van Herman Van Campenhout eindigt zoals het is begonnen: de eerste drie zinnen uit het boek zijn ook de laatste. Het zijn de woorden waarmee Lotte van Buren, studente rechten, haar tweede boek begint. ‘Mijn grootmoeder en ik zijn altijd heel close geweest. Twee handen op één buik. Toen ik nog te jong was om naar de kleuterschool te gaan…’
Lotte is enig kind en ook enig kleinkind van de oma met wie ze zo close is. Haar oma Esther Langenfeld is afkomstig uit Duitsland en heeft daar de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Vanwege haar Joodse afkomst is ze daar ‘onrechtvaardig behandeld geweest’ en ‘vreselijke mannen hadden een nummer op haar arm getatoeëerd’. Na de oorlog kwam ze naar Antwerpen en trouwde. Ze kreeg een dochter en woont nu na een ongelukkige val op 88-jarige leeftijd in een bejaardenhuis. Bij het opruimen van oma’s vroegere appartement vindt Lotte in een hoedendoos drie briefjes die haar nieuwsgierigheid prikkelen. Ze dateren uit oma’s jonge jaren en…Lees verder
De 22-jarige studente Lotte, al een jeugdboek op haar naam, spit het oorlogsverleden uit van haar grootmoeder. Ze reconstrueert de onmogelijke liefde tussen het meisje van Joodse komaf en een jonge SS'er. De dramatische ontknoping grijpt de lezer naar de keel. Aanvankelijk lijkt de schrijver te veronderstellen dat zijn doelgroep nagenoeg onwetend is omtrent de Tweede Wereldoorlog. Zijn taal is, in het begin, nogal zakelijk en niet zeer beeldend. Dat de gebeurtenissen uiteindelijk toch ontroeren, ligt dan ook meer aan de verhaalde gebeurtenissen dan aan een trefzekere stijl, al komt in dat laatste gaandeweg wel enige verbetering. Vanaf ca. 15 jaar.

Liefste Esther

Herman Van Campenhout is zo’n schrijver die al jaar en dag ‘stil en ongedwongen’ zijn werk doet. Ondanks 25 jeugdboeken nooit een echt klinkende naam geworden bij het grote publiek. Boeken waarin zijn grote sociale bewogenheid en zijn voorliefde voor geschiedenis sterk tot uiting komen. Twee zaken die ook in ‘Liefste Esther’ weer centraal staan.
Lotte, een jonge schrijfster en haar oma, de Esther uit de titel, hebben een hechte band. Een band die bruusk verbroken wordt bij het plotse overlijden van Esther. En dat net op het moment dat Lotte nog zoveel vragen wou stellen over enkele aan Esther gerichte brieven die ze heeft gevonden. Lotte beslist dan maar zelf om op onderzoek te gaan; ze wil koste wat het kost weten wie de geheimzinnige Kasper Humke is die de brieven schreef. Met de hulp van een jonge dokter zal ze de harde waarheid ontdekken over de in de kiem gesmoorde liefde van Esther en Kasper. Eens te meer wordt bewezen dat oorlog enkel gruwel brengt.
Met dit boek voe…Lees verder

Over Herman Van Campenhout

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ken Motmans

Herman Van Campenhout (Meise, 17 december 1943) is een Belgisch schrijver van jeugdliteratuur.

Hoewel zijn ouders het niet breed hadden, mocht hij van hen toch studeren en blijven leren. Van Campenhout heeft de lerarenopleiding Nederlands gedaan en daarnaast heeft hij ook nog geschiedenis en godsdienst gestudeerd. Jarenlang heeft hij als leraar Nederlands en Godsdienst op een middelbare school gewerkt: van 1968 t/m 1998. Op dit moment is hij fulltime schrijver.

Prijzen

In 2001 kreeg Van Campenhout de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg voor het boek Lentel, over een meisje dat met de jeugdrechter in aanraking komt en op een dag verdwenen is. Het boek is geïnspireerd op de gebeurtenissen rondom Marc Dutroux, de moordenaar van vier Belgische meisjes. In 2003 kreeg Van Campenhout de Prijs van de Kinderjury voor het boek De stille soldaat. De hoofdprijs was genomineerd voor de Kinderjury 2006. Van Camp…Lees verder op Wikipedia