Boek
Nederlands

Koning zonder letters

Herman Van Campenhout (auteur), Karien Deroo (illustrator)
Inge vertelt haar jongere broertje Jo het verhaal van de praatgrage koning, die op een dag de letters a, i en o verliest. Hij moet moeilijke opdrachten uitvoeren om deze weer terug te krijgen. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Fantaseren, Gezin
Titel
Koning zonder letters / Herman van Campenhout ; met tek. van Karien Deroo
Auteur
Herman Van Campenhout
Illustrator
Karien Deroo
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2001
112 p. : ill.
ISBN
90-6565-978-1

Besprekingen

Herman van Campenhout is vooral bekend voor zijn ernstige boeken voor tieners, zoals Bittere thee en Het verhaal van Joran. Met Koning zonder letters waagt hij zich aan een humoristisch verhaal voor een jongere leeftijdsgroep, en met succes, tenminste wat de eerste helft van het boek betreft.

De ouders van Inge hebben een drukke baan, zodat Inge na school meestal voor haar broertje Jo moet zorgen. Wanneer die een slecht rapport heeft omdat hij in de klas te veel babbelt, wil Inge hem troosten met een verhaal. Ze verzint een sprookje over de ongelukkige koning Tersites, die zoveel redevoeringen gaf, dat hij op een dag al zijn klinkers had opgebruikt. Daarom moet de lezer alle uitspraken van Tersites decoderen: h.. spr..kt n.m.l.jk .ll..n m.t m.d.kl.nk.rs. Om terug normaal te kunnen spreken, moet de koning drie opdrachten vervullen. Inge combineert in haar verhaal traditionele sprookjeselementen met hedendaagse feiten over het koningshuis: hoewel koning Tersi…Lees verder
Op het rapport van Jo, het jongere broertje van de 12-jarige Inge, staat geschreven dat zijn mond nooit stil staat. Om deze kletskous een lesje te leren vertelt Inge elke avond over de praatgrage koning Tersites. Op een dag verliest hij de letters a, i en o. Om deze terug te krijgen moet hij moeilijke 'menselijke' opdrachten uitvoeren. Door dit verhaal weet ze tevens letterlijk en inhoudelijk tijd en aandacht te claimen van hun ouders die een drukke baan hebben. Op een originele wijze weet de auteur de fantasie van kinderen te prikkelen en tevens drukke ouders een boodschap mee te geven. Jammer dat maar weinig (van deze) volwassenen kinderboeken lezen. Het stevig gebonden boek is ingedeeld in genummerde hoofdstukken en verlucht met leuke zwart-witte pentekeningen. Liefhebbers van sprookjes en fantasie zullen menig uurtje leesplezier beleven aan dit boek. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Herman Van Campenhout

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ken Motmans

Herman Van Campenhout (Meise, 17 december 1943) is een Belgisch schrijver van jeugdliteratuur.

Hoewel zijn ouders het niet breed hadden, mocht hij van hen toch studeren en blijven leren. Van Campenhout heeft de lerarenopleiding Nederlands gedaan en daarnaast heeft hij ook nog geschiedenis en godsdienst gestudeerd. Jarenlang heeft hij als leraar Nederlands en Godsdienst op een middelbare school gewerkt: van 1968 t/m 1998. Op dit moment is hij fulltime schrijver.

Prijzen

In 2001 kreeg Van Campenhout de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg voor het boek Lentel, over een meisje dat met de jeugdrechter in aanraking komt en op een dag verdwenen is. Het boek is geïnspireerd op de gebeurtenissen rondom Marc Dutroux, de moordenaar van vier Belgische meisjes. In 2003 kreeg Van Campenhout de Prijs van de Kinderjury voor het boek De stille soldaat. De hoofdprijs was genomineerd voor de Kinderjury 2006. Van Camp…Lees verder op Wikipedia

Suggesties