Boek
Nederlands

De idolen van Halle

Herman De Jonghe (auteur)
+1
De idolen van Halle
×
De idolen van Halle De idolen van Halle

De idolen van Halle

Genre:
Duitsland, 1989. Wanneer Harry Michielsen in alle rust een biertje drinkt, ziet hij een moordenaar voorbijkomen. Meer dan twintig jaar later zijn de dossiers gesloten en de zaak vergeten. Harry beleeft echter nog dagelijks dat verschrikkelijke jaar 1989, het jaar van Tienanmen, het jaar van de Muur, het jaar van de moord.
Titel
De idolen van Halle
Auteur
Herman De Jonghe
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2012
404 p.
ISBN
9789089242068 (paperback)

Besprekingen

In 1989 werkt Harry Michielsen voor het wiskundig tijdschrift Mats. Hij raakt geboeid door de ideeën van de Oost-Duitse wiskundige Georg Cantor, de uitvinder van de transfiniete getallen, die beweert dat wiskunde meer te maken heeft met inspiratie en goddelijke openbaringen dan met logica. Dan leest hij in de krant dat het gezin van zijn jeugdvriend Luc Van Eynde werd afgeslacht: moeder en dochter zijn dood, Luc is zwaargewond en Ben, de zoon, lichtgewond. Omdat in de jaren tachtig gerechtelijke politie en rijkswacht elkaar meer voor de voeten liepen dan samenwerkten, besluit Harry zelf op onderzoek te gaan. De Bende van Nijvel had in die periode de normen van verontwaardiging verlegd, maar toch, waarom die bloeddorst, de regen van kogels, waarom kozen de dieven dit huis en niet dat ernaast of er tegenover. Huizen waarin even bemiddelde mensen woonden, waarin ook juwelen waren en kunstvoorwerpen. Uiteindelijk wordt de moordenaar gevat, een 25-jarig rijkeluiszoontje dat twee miljoen on…Lees verder
Luc van Eynde, een jeugdvriend van Harry Michielsen, wordt het slachtoffer van een schietpartij in zijn eigen huis; zijn vrouw en dochter worden gedood, hijzelf wordt zwaargewond en zijn zoon Ben blijft als door een wonder gespaard. Of dit wel een wonder is, wordt steeds meer een vraag. Motief en daders blijven onbekend. Harry besluit uit compassie weer contact met Luc op te nemen, maar raakt daardoor betrokken in een reeks ook voor hem onaangename gebeurtenissen die hun invloed hebben op de huiselijke omstandigheden. Het huwelijk dreigt vast te lopen. Harry werkt thuis voor een niet renderend blaadje over wiskunde en is bezeten van de oneindigheidstheorie van de wiskundige Georg Cantor. Geen echte actieroman; de lezer moet het hebben van Harry’s perikelen met zijn qua karakter veel sterkere vrouw en kan daar best leesgenoegen aan beleven. De plot, die stukje bij beetje wordt opgebouwd, mag er ook zijn. Het perspectief ligt in het deel 1989 bij de man en vanaf daar bij zijn vrouw. Dat…Lees verder

Over Herman De Jonghe

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Rosa Michielsen

Herman De Jonghe (Temse, 2 december 1941) is een Vlaams schrijver.

Biografie

Na zijn middelbare studies aan het Sint-Stanislascollege te Berchem behaalde hij het diploma van licentiaat in de fysica aan de Katholieke Universiteit Leuven. Van 1966 tot 2002 werkte hij resp. als leraar en als schooldirecteur aan de Sint-Lambertusscholen te Westerlo.

Hij kende zijn literair debuut in 2008 met de roman Koppenbergblues. In 2016 werd de misdaadroman 'Ondergrond' genomineerd voor de Hercule Poirotprijs (misdaadgenre).

Bibliografie

  • Koppenbergblues (Houtekiet - 2008)
  • Vierspan (2008)
  • Hongaarse Dans (Houtekiet - 2009)
  • Blindeman (Houtekiet - 2011)
  • De Idolen van Halle (Houtekiet - 2012)
  • Hardnekkige Mist (Schrijverspunt - 2016)
  • Ondergrond (Kramat - 2016)(genomineerd voor de Hercu…Lees verder op Wikipedia