Strip
Nederlands

De krab met de gulden scharen

Hergé (auteur)
+1
De krab met de gulden scharen
×
De krab met de gulden scharen De krab met de gulden scharen

De krab met de gulden scharen

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Titel
De krab met de gulden scharen
Auteur
Hergé
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le crabe aux pinces d'or
Uitgever
Doornik: Casterman, 1997
62 p. : ill.
ISBN
9789030325086 (paperback) 90-303-2508-9 90-303-2757-X

Besprekingen

De zoon van Kuifje
Op 22 mei 1907 werd Georges Remi (1907-1983) ? beter bekend als Hergé, de geestelijke vader van 'Kuifje' ?, te Brussel geboren. Met zijn honderdste verjaardag in zicht organiseerde Parijs recent een prestigieuze tentoonstelling in het Centre Pompidou, maar de Brusselse Musea voor Schone Kunsten voerden een ambitieus tentoonstellingsproject af wegens tijdsgebrek. De Belgische viering start zo in mineur, al zal de (symbolische) eerstesteenlegging van het Hergé-museum (Louvain-la-Neuve) de toekomst van zijn erfenis moeten verzekeren. Een volledige kalender van de wereldwijde activiteiten gedurende het Hergé-jaar vind je op www.kuifje.be.
De wereld van Hergé
Om een beter zicht te krijgen op het fenomeen Hergé, zijn we nog steeds aangewezen op Benoît Peeters die naast de biografie Hergé, zoon van kuifje (2003) ook de allesomvattende monografie De wereld van Hergé (1993) publiceerde. Daarin overloopt hij de carrière en het oeuvre van Hergé als striptekenaar en il…Lees verder
Avonturenstripverhaal, tekeningen in kleur, teksten in balloons. Het is een klassiek verhaal uit 1941, waarin Kuifje voor de eerste keer kapitein Haddock ontmoet. Het verhaal omvat een ijzersterk repertoire aan clichés en klassieke grappen. De jonge journalist Kuifje gaat achter een bende aan die verdovende middelen smokkelt in blikjes krab. In 1981 is dit verhaal hertekend, bijvoorbeeld is bij de klassieke scène, waarin Haddock stokslagen krijgt, de zwarte man vervangen door een Marokkaan. Deze uitgave bevat het hertekende verhaal. Deel van een klassieke stripserie, getekend in klare lijn. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Hergé

Hergé, pseudoniem van Georges Prosper Remi Remi (Etterbeek, 22 mei 1907 – Sint-Lambrechts-Woluwe, 3 maart 1983), was een Belgisch striptekenaar en scenarist van stripverhalen, die vooral bekend is als schepper van De avonturen van Kuifje.

Ontstaan van zijn pseudoniem Hergé

Remi was zeventien jaar toen hij zijn pseudoniem Hergé bedacht. Hij gebruikte hiervoor de achterstevoren geschreven initialen van zijn naam Georges Remi: RG als Hergé. Op de lagere school was het voor hem namelijk al normaal om vanaf de eerste klas als Remi Georges te worden aangesproken. Op zijn schoolschriften prijkten eveneens de namen in die volgorde en als hij zelf zijn initialen zette, schreef hij ze neer als R.G. Daaruit ontstond zijn schuilnaam Hergé. Op zijn Frans klinkt dat als erzjee, want de begin-h is in die taal niet hoorbaar. In …Lees verder op Wikipedia