Boek
Nederlands

Zwaan kleef aan : een kettingreactie

Henny Vrienten (samensteller)
+1
Zwaan kleef aan : een kettingreactie
×
Zwaan kleef aan : een kettingreactie Zwaan kleef aan : een kettingreactie

Zwaan kleef aan : een kettingreactie

Gepaarde gedichten uit de binnen- en buitenlandse literatuur.
Extra onderwerp
POE, poëzie
Titel
Zwaan kleef aan : een kettingreactie
Samensteller
Henny Vrienten
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 2009
95 p.
ISBN
9789061698807 (paperback)

Besprekingen

Henny Vrienten (1948, vooral bekend als zanger van de popgroep Doe Maar) verzamelde gedichten voor het weekblad 'Opinio', dat inmiddels niet meer bestaat. Die gedichten koos hij niet willekeurig, hij liet ze telkens op elkaar aansluiten zodat er een ware slinger van mooie verzen ontstond. Die slinger is nu gebundeld. Paarsgewijs, zo lijkt het, maar soms staan er ook meer gedichten op een bladzijde. Telkens voorziet Vrienten die gedichten van commentaar, waarom hij denkt dat ze bijeen horen, waarom ze volgen op het vorige paar. Die gedichten zijn afkomstig van dichters, dood of levend, uit binnen- en buitenland. Een bloemrijke bundel waar Tonnus Oosterhoff en Martinus Nijhoff voor eeuwig met elkaar verbonden zijn. En Federico Garcia Lorca natuurlijk met Eva Gerlach. Het gedicht van de eerste dichter is getiteld 'Zwaan' en dat van de tweede heet 'Kleef aan', en daar werd de titel van de bundel geboren. Een mooi begin voor wie de poëzie wil ontdekken.

Over Henny Vrienten

CC BY 3.0 - Foto van/door DWDD

Henny Vrienten (Hilvarenbeek, 27 juli 1948) is een Nederlandse componist, basgitarist, gitarist, pianist en zanger. Hij werd bij het grote publiek bekend als zanger van de band Doe Maar.

Biografie

1960-1979

Vrienten groeide op in Tilburg. In de jaren zestig speelde hij in diverse beatgroepen, waaronder in Les Cruches. In de jaren zeventig schreef hij muziek voor andere artiesten, waaronder twee Engelstalige nummers voor het kerstalbum uit 1975 van The Cats. Zelf bracht hij twee singles uit onder het pseudoniem Ruby Carmichael (1974; onder andere Little yellow shop) en een album als Paul Santos (1977).

Ondertussen werden de eerste contouren van Doe Maar zichtbaar; Vrienten speelde met Ernst Jansz in de begeleidingsband van Boudewijn de Groot. In 1977 vormden ze de reggae-coverband The Rumbones waarmee ze een eenmalige tournee ondernamen; tijdens deze tournee noemde Vrient…Lees verder op Wikipedia