Boek
Nederlands

Italiaanse schoenen

Henning Mankell (auteur), Clementine Luijten (vertaler)
Een 66-jarige ex-chirurg leidt een kluizenaarsbestaan op een eilandje tot de vrouw die hij veertig jaar daarvoor in de steek liet, hem opzoekt. De reis die zij samen maken, dwingt hem het verleden onder ogen te zien en verandert hem.
Titel
Italiaanse schoenen
Auteur
Henning Mankell 1948-2015
Vertaler
Clementine Luijten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Italienska skor
Editie
6
Uitgever
Breda: De Geus, 2010
344 p.
ISBN
9789044517088 (hardback)

Besprekingen

Fredrik, 66 jaar oud, voormalig chirurg, woont al jarenlang alleen op een klein eilandje voor de Zweedse kust, samen met zijn hond, kat, en een mierenhoop in de woonkamer. Een tragische gebeurtenis jaren geleden tijdens zijn werk deed hem kiezen voor dit kluizenaarsbestaan. Op een winterdag ziet hij een vrouw met een rollator op het ijs staan. Het is Harriet, de vrouw die hij veertig jaar geleden in de steek liet. Zij is ziek, heeft niet lang meer te leven, en vraagt hem een oude belofte na te komen: haar het afgelegen bosvennetje te laten zien waar hij als kind heeft gezwommen. Hun reis daar naartoe is tegelijkertijd een reis door zijn leven: Fredrik wordt gedwongen zijn verleden onder ogen te zien; de reeks ontmoetingen en gebeurtenissen die eruit voortvloeien, veranderen zijn leven definitief. Geen misdaadroman, wel een boeiende, toegankelijke psychologische roman over schuld en boete, en verantwoording nemen voor je daden. De Zweedse Mankell (vooral bekend van zijn Wallander-misda…Lees verder

Over Henning Mankell

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Henning Mankell (Stockholm, 3 februari 1948 – Särö, 5 oktober 2015) was een Zweeds schrijver van literaire romans, misdaadromans, jeugdliteratuur en toneelstukken.

Biografie

Mankell groeide op in Sveg (Härjedalen) en Borås (Västergötland). Zijn vader was rechter en zijn grootvader, ook genaamd Henning Mankell (1868–1930), was een componist van voornamelijk pianomuziek. Reeds als 20-jarige was hij schrijver en assistent-regisseur aan het Rikstheatret in Stockholm. Hij werkte ook voor diverse andere Zweedse theaters. In 1985 richtte hij het Avenida Theater in Maputo (Mozambique) op. Hij woonde afwisselend in Mozambique en in zijn vaderland Zweden. Hij richtte zijn eigen uitgeverij Leopard Förlag op om jong talent uit Afrika en Zweden te ondersteunen.

In de jaren zeventig woonde Mankell enige tijd in Noorwegen samen met een Noorse. In die periode was hij ook actief voor de Noorse Maoïstische partij, maar hij is daarvan nooit…Lees verder op Wikipedia