Boek
Nederlands

Dup vangt een staart

Henk Joosen (auteur), Milja Praagman (illustrator)
+1
Dup vangt een staart
×
Dup vangt een staart Dup vangt een staart
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Dup (bijna 10) wil niet mee naar oma. Hij mag van zijn moeder alleen in de flat blijven. Al gauw vindt Dup het minder leuk dan hij dacht. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Dup vangt een staart
Auteur
Henk Joosen
Illustrator
Milja Praagman
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2010
96 p. : ill.
ISBN
9789058386540 (hardback)

Besprekingen

Dup vangt een staart is een feel good-boekje van Henk Joosen met een voorspelbare afloop. Het verhaal speelt zich in enkele uren af in en rond de flat waar Dup met zijn moeder woont. Moeder gaat op bezoek bij haar eigen moeder en wil haar zoon meenemen. Dup voelt zich echter al groot genoeg om alleen thuis te blijven. Moeder geeft uiteindelijk toe, maar al gauw hebben ze daar allebei spijt van. Dup kruist namelijk het pad van allerlei bekende en onbekende figuren met goede en minder goede bedoelingen. Ondertussen maakt zijn moeder zich heel erg ongerust, wat nog versterkt wordt door een typisch angstige grootmoeder.
Het verhaal leest heel vlot omdat de auteur zich beperkt tot eenvoudige zinsstructuren en hij tegelijk het boekje heeft ingedeeld in korte hoofdstukjes. Het varhaal van Dup is zeker geen bijzonder verhaal dat een blijvende indruk maakt. Daarvoor is het te voorspelbaar en niet spannend genoeg. De twee slechteriken in het verhaal zijn bijna karikaturen, en…Lees verder
Dup wil niet mee naar oma en mag van mama alleen in de flat blijven; tenslotte is hij al bijna 10. Vanaf het moment dat hij de trappen afsluipt op weg naar de brievenbus en een dubieus figuur met een staartje bespiedt, belandt hij in een onwerkelijk en spannend avontuur met verrassend en ongewenst bezoek. Inlevend en meeslepend verteld verhaal over een stoer, bang en gevoelig jongetje wiens fantasie op hol slaat, maar die zich uiteindelijk moedig gedraagt. Indeling in 22 korte getitelde hoofdstukjes bestaande uit vooral enkelvoudige zinnen met sterke dialoog. Begrijpelijk taalgebruik. Goed leesbaar lettertype met schreefjes; royale interlinie, rustige bladspiegel. Enkele paginagrote, eenvoudig getekende zwart-witillustraties sluiten aan op de dreigende sfeer. Met sobere tekening in groentinten van een jongen en een flatgebouw op het omslag. Boeiend, nieuwsgierig makend verhaal, zich afspelend in korte tijdspanne, zeker ook geschikt voor minder leesgrage kinderen vanaf ca. 9 jaar.

Dup vangt een staart

Dup is het beu om altijd met zijn moeder mee te moeten naar oma. Na wat zeuren mag hij een dagje thuis blijven in hun appartement. Zijn blijdschap slaat al snel om in angst. Wanneer hij beneden de post gaat halen merkt hij een aantal verdachte figuren op. De deur van het flatgebouw valt achter hem dicht. Hij belt hier en daar aan, maar niemand wil opendoen. Gelukkig ziet hij iemand langs de garage binnengaan. Dup kan nog net mee binnen glippen. Wanneer hij terug boven komt, staat de deur van zijn flat open. Met bonzend hart gaat hij binnen en treft er een struise man aan die cola zit te drinken op de keukenvloer. Het blijkt een man die de elektriciteit komt opmeten. Dup neemt hem in vertrouwen en vertelt over de verdachte personen. Wanneer er wordt gebeld, doet Dup open en is het inderdaad die verdachte man die voor hem staat. De Staart, zoals die man genoemd wordt, overmeestert Dup en de elektriciteitsman. Dup vertelt hem waar het geld ligt. Op dat moment komt de griezel van het flat…Lees verder