Strip
Nederlands

De spoken van de doedelzak

Hec Leemans (scenarist), Swerts (illustrator), Vanas (illustrator)
+1
De spoken van de doedelzak
×
De spoken van de doedelzak De spoken van de doedelzak
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Titel
De spoken van de doedelzak
Scenarist
Hec Leemans
Illustrator
Swerts 1966- Vanas
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard Uitgeverij, 2017
[32] p. : ill.
ISBN
9789002263576 (paperback)

Besprekingen

Sinds 2011 is de bekende strip (en tv-serie) 'FC de Kampioenen' in beide media opgevolgd door de al even succesvolle spin-off 'Vertongen & Co', waarvan dit al weer het achttiende verhaaltje is. De vier hoofdpersonen, de onhandige Markske Vertongen, dochter Paulien, kordate Oma Boma en slimme politie-inspecteur Porei belanden in Schotland, waar de laatste een pub/spookhuis heeft geërfd. Niet al te snuggere, illegale whisky stokende boeven, een geheime tunnel, Schotse gebruiken als paalwerpen, links verkeer, (onechte) spoken, goed voor een half uur kolderiek vermaak voor de iets oudere jeugd. Strip in de traditie van onder andere 'Kiekeboe', 'Jommeke' en uiteraard de al eerder genoemde reeks. Karikaturale tekeningen, frisse inkleuring. Het schrijven van een simpel maar redelijk goed lopend verhaal is de ervaren scenarioschrijver Leemans wel toevertrouwd. Vanaf een jaar of 10. Los leesbaar naast het vorige deel, 'Het uur van de jakhals' (2016)*.

Over Hec Leemans

CC BY 3.0 - Foto van/door Krisdisk

Hector (Hec) Leemans (Temse, 28 januari 1950) is een Vlaamse striptekenaar en -auteur.

Biografie

Leemans' eerste commerciële strip was een gagreeks rond Circus Maximus, begonnen in 1969. Deze strips verschenen in het Nederlandse stripblad Eppo (1977) en later ook in Robbedoes en in het weekblad Suske en Wiske.

Hij is vooral bekend van de stripreeks Bakelandt. Het eerste verhaal in deze reeks verscheen vanaf 20 oktober 1975 in de kranten Het Laatste Nieuws en De Nieuwe Gazet. Voor de scenario's was Daniël Jansens verantwoordelijk, maar na de dood van deze laatste nam Leemans ook de scenario's voor zijn rekening. In 1990 begon hij met twee nieuwe reeksen: Nino, getekend door Dirk Stallaert, en Kowalsky. In 1997 maakte Leemans een stripreeks met de figuren van de Eén-reeks F.C. De Kampioenen. Mede dankzij de enorme populariteit van de televisieserie, werd ook dez…Lees verder op Wikipedia

Suggesties