Strip
Nederlands

De fileclown

Hec Leemans (scenarist), Swerts (illustrator), Vanas (illustrator)
+1
De fileclown
×
De fileclown De fileclown
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Titel
De fileclown
Scenarist
Hec Leemans
Illustrator
Swerts 1966- Vanas
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard Uitgeverij, 2013
[32] p. : ill.
ISBN
9789002251719 (paperback)

Besprekingen

'Vertongen & Co' is een Belgische stripreeks die is begonnen in 2011. De reeks wordt getekend door Wim Swerts en Luc Van Asten. Hec Leemans verzorgt de scenario's. De stripreeks is als spin-off van 'F.C. De Kampioenen' uitgebracht. In dit vijfde deeltje* heeft Mark eindelijk een baan als clown op kinderfeestjes. Op weg naar een feestje raken hij en Paulien verstrikt in een file. Even daarvoor zijn uit de gevangenis enkele boeven ontsnapt in clownspakken die ze tijdens een feestje waar enkele clowns kwamen optreden, hebben gestolen. Maar nu zitten ook zij vast in de file in een gestolen auto. En ook de politie, die de achtervolging heeft ingezet, komt in de file terecht. De vele clowns met de politie in de achtervolging leveren slapstickachtige scènes op zoals ook in de Comedy Capers-films. Omdat de dynamiek van de film ontbreekt, komt dat in deze strip niet tot zijn recht. De vele taalgrapjes maken wel het een en ander goed. Alles met elkaar komt de absurditeit toch wat flauw over.

Over Hec Leemans

CC BY 3.0 - Foto van/door Krisdisk

Hector (Hec) Leemans (Temse, 28 januari 1950) is een Vlaamse striptekenaar en -auteur.

Biografie

Leemans' eerste commerciële strip was een gagreeks rond Circus Maximus, begonnen in 1969. Deze strips verschenen in het Nederlandse stripblad Eppo (1977) en later ook in Robbedoes en in het weekblad Suske en Wiske.

Hij is vooral bekend van de stripreeks Bakelandt. Het eerste verhaal in deze reeks verscheen vanaf 20 oktober 1975 in de kranten Het Laatste Nieuws en De Nieuwe Gazet. Voor de scenario's was Daniël Jansens verantwoordelijk, maar na de dood van deze laatste nam Leemans ook de scenario's voor zijn rekening. In 1990 begon hij met twee nieuwe reeksen: Nino, getekend door Dirk Stallaert, en Kowalsky. In 1997 maakte Leemans een stripreeks met de figuren van de Eén-reeks F.C. De Kampioenen. Mede dankzij de enorme populariteit van de televisieserie, werd ook dez…Lees verder op Wikipedia

Suggesties