Boek
Nederlands

Dans dans dans

Haruki Murakami (auteur), Luk Van Haute (vertaler)
De mystieke en spirituele zoektocht van een freelance schrijver in Tokio voert hem terug naar een hotel uit zijn verleden.
Titel
Dans dans dans
Auteur
Haruki Murakami
Vertaler
Luk Van Haute
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Oorspr. titel
Dansu dansu dansu
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2010
469 p.
ISBN
9789045006536 (paperback)

Besprekingen

Begin maart 1983 deserteert de verteller uit dit boek uit Tokio. Hij is 34, heeft er jaren over gedaan om zijn evenwicht te hervinden na een korte maar erg zwarte periode, en heeft tegenover niemand verplichtingen. Zijn vertrek is plots; als freelance schrijver kan hij zich snel vrijmaken. De reden voor dit alles is een groeiende drang iemand terug te zien. Vier jaar eerder logeerde hij nl. in een triviaal hotelletje bij Saporro, het Dolphin hotel, waar hij een relatie had met Kiki, het type van de betere callgirl, die abrupt uit zijn leven verdween. Het hotel blijkt vervangen te zijn door een erg luxueuze toren van 26 verdiepingen, onherkenbaar en onbenoembaar kil. Met de receptioniste die hem helpt bij het inchecken, klikt het meteen. Zijn vragen naar het vroegere hotel, de eigenaar of de reden van de verbouwing brengen haar echter zichtbaar uit evenwicht. Enkele dagen later zoekt ze zelf contact met hem en vertelt hem een merkwaardig, sinister verhaal. Zo duikelt de Schaapman een t…Lees verder
Murakami (Kioto, 1949) is een van de meest populaire en belangrijke na-oorlogse Japanse schrijvers. 'Dans Dans Dans' beschrijft de mystieke en spirituele zoektocht van de naamloze hoofdpersoon, een freelance ditjes-en-datjes schrijver uit Tokio. Lokkende dromen over een oude liefde voeren hem terug naar het "Dolfijnenhotel". Het hotel, inmiddels verbouwd tot ultramodern en luxueus "Dolphin Hotel", vormt het toneel van droomachtige confrontaties met uiteenlopende personages. Murakami creëert - met de voor hem typerende schrijfstijl - een magisch realistisch samenspel waarin fantasie, droom en werkelijkheid soms met elkaar op de loop lijken te gaan. De vierhonderdzeventig pagina's zijn niet altijd even toegankelijk en vergen de nodige aandacht van de lezer. Maar is men eenmaal gegrepen, dan is het een intrigerende en mystieke reis door Murakami's fantasievolle wereld die heel soms dichterbij de werkelijkheid lijkt te liggen dan men op het eerste gezicht zou vermoeden. Kleine druk.

Over Haruki Murakami

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Galoren.com

Haruki Murakami (村上春樹, Murakami Haruki; Kioto, 12 januari 1949) is een Japanse schrijver en vertaler.

Biografie

Hij werd geboren in Kioto en groeide op in Kobe. Zijn vader was de zoon van een boeddhistische priester. Zijn moeder was de dochter van een koopman uit Osaka. Beiden gaven les in Japanse literatuur. Murakami was echter altijd meer geïnteresseerd in de Amerikaanse literatuur, waardoor hij zich een westerse schrijfstijl eigen maakte, waarmee hij zich onderscheidde van zijn Japanse tijdgenoten.

Murakami kreeg een opleiding toneel aan de Waseda-universiteit in Tokio. Daar ontmoette hij zijn latere vrouw Yoko. Zijn eerste baan was in een platenzaak. Na zijn studie opende hij in Tokio samen met zijn vrouw een jazzbar, "Peter Cat" (1974-1981). Deze zaak leidde hij van 1974 tot 1982. Dit verklaart waarom veel van zijn boeken en met name Dans, dans, dans een muzikaal thema hebben. Dans, dans, dans is…Lees verder op Wikipedia

Suggesties