Boek
Nederlands
Op latere leeftijd denkt een Japanse schrijver terug aan een meisje dat hem in zijn schooljaren fascineerde, aan zijn eerste vriendinnetje en aan ontmoetingen met haar oudere broer.
Titel
With the Beatles
Auteur
Haruki Murakami
Vertaler
Elbrich Fennema
Illustrator
Toni Demuro
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Oorspr. titel
Uizu za Biitoruzu
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, © 2020
58 p. : ill.
ISBN
9789025466190 (hardback)

Besprekingen

Murakami kijkt achterom

Wie de zeventig voorbij is, denkt vaker aan wat geweest is dan aan wat komen gaat. Dus blikt Haruki Murakami in twee nieuwe, kleine verhalen terug op zijn verleden.

In Een kat achterlaten kijkt Haruki Murakami (71) naar zijn vader. Vaders krijgen het hard te verduren in de literatuur. Ze zijn afwezig, te veeleisend, of hebben losse handjes. Niets van dat bij Murakami, zijn vader was een gewaardeerde en correcte man. Hij gaf les op een middelbare school en schreef haiku's, onder meer deze: 'Liederen zingend / om de herten te lokken / de Hitlerjugend.' (In 1940 bezocht de Hitlerjugend de Japanse stad Nara, bekend om zijn tamme herten.)

Wat deed zijn pa eigenlijk in de oorlog? Die vraag knaagt aan Murakami. Hij onderzoekt diens militaire verleden en vreest dat hij betrokken was bij de Verkrachting van Nanking - een bloedbad door het Japanse leger in China, met 300.000 slachtoffers. Maar er komt geen pijnlijk geheim aan het licht: zijn vader zat in een ander regiment. Hoe mild hij ook is, Murakami leefde twintig jaar lang in onmin met zijn vader, vanwege 'complexe kwesties' waar hij niet op ingaat: 'Want als ik in details treed, wordt het e…Lees verder

In februari 2021 verschijnt de verhalenbundel 'Eerste persoon enkelvoud' van de populaire Japanse auteur (1949). Als voorproefje zijn twee verhalen apart uitgebracht in mooi verzorgde, geïllustreerde boekjes: 'Een kat achterlaten'* en het onderhavige 'With the Beatles'. Hierin denkt een naamloze ik-figuur terug aan een meisje dat hem op school fascineerde in de jaren zestig, hoewel hij haar slechts kort zag, met de lp 'With the Beatles' onder haar arm. Vervolgens herinnert hij zich zijn eerste vriendinnetje en met name een ontmoeting met haar oudere broer, die hem vertelde te lijden aan periodes van geheugenverlies. Achttien jaar later ontmoet de ik-figuur hem opnieuw en hoort hij wat er met zijn vriendin is gebeurd nadat hij de relatie beëindigde. Bekende elementen als verlies, herinnering, vervreemding, literatuur en popmuziek zijn ook aanwezig in dit, zoals vaak bij Murakami, makkelijk te lezen verhaal dat toch raadselachtig is.

Over Haruki Murakami

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Galoren.com

Haruki Murakami (村上春樹, Murakami Haruki; Kioto, 12 januari 1949) is een Japanse schrijver en vertaler.

Biografie

Hij werd geboren in Kioto en groeide op in Kobe. Zijn vader was de zoon van een boeddhistische priester. Zijn moeder was de dochter van een koopman uit Osaka. Beiden gaven les in Japanse literatuur. Murakami was echter altijd meer geïnteresseerd in de Amerikaanse literatuur, waardoor hij zich een westerse schrijfstijl eigen maakte, waarmee hij zich onderscheidde van zijn Japanse tijdgenoten.

Murakami kreeg een opleiding toneel aan de Waseda-universiteit in Tokio. Daar ontmoette hij zijn latere vrouw Yoko. Zijn eerste baan was in een platenzaak. Na zijn studie opende hij in Tokio samen met zijn vrouw een jazzbar, "Peter Cat" (1974-1981). Deze zaak leidde hij van 1974 tot 1982. Dit verklaart waarom veel van zijn boeken en met name Dans, dans, dans een muzikaal thema hebben. Dans, dans, dans is…Lees verder op Wikipedia

Suggesties