Boek
Nederlands

Van supernova's tot zwarte gaten : de meest intrigerende vragen uit de sterrenkunde

Van supernova's tot zwarte gaten : de meest intrigerende vragen uit de sterrenkunde

In de reeks:
In korte, zelfstandige hoofdstukken behandelt de auteur door leken vaak gestelde vragen over sterrenkundige onderwerpen.
Onderwerp
Astronomie
Titel
Van supernova's tot zwarte gaten : de meest intrigerende vragen uit de sterrenkunde
Auteur
Hans-Ulrich Keller
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Von Ringplaneten und Schwarzen Lochern
Uitgever
Baarn: Tirion, 2003
169 p. : ill.
ISBN
90-5210-468-9

Besprekingen

Was er een ster van Bethlehem? Wordt de aarde bedreigd door kosmische bombardementen of grijze mannetjes van andere planeten? Zal de zon ooit ophouden met stralen of zal op een dag een gesloten wolkenlaag de sterrenhemel aan ons zicht onttrekken? Wat zijn zwarte gaten en hoe zijn sterren ontstaan?

Deze en vergelijkbare vragen worden door Hans-Ulrich Keller, directeur van het Planetarium van Stuttgart beantwoord in een reeks artikelen die eerder verschenen als 'Thema van de maand' in Kosmos Himmeljahr, een jaarlijks verschijnende Duitstalige Sterrenkalender. De artikelen, 21 in totaal, werden allemaal door de auteur bijgewerkt en geactualiseerd en kunnen perfect los van elkaar gelezen worden. Aan bod komen o.a.: 'Het vurige noodlot van ons zonnestelsel'; 'Het raadsel van de donkere materie'; 'De zoektocht naar buitenaardse intelligentie'.

De talrijke leuke kleurenfoto's en tekeningen op glanzend papier en de uitgave in hardcover geven het geheel extra cachet. De do…Lees verder
Sterrenkundigen die, zoals de auteur, regelmatig lezingen houden voor leken of amateur-sterrenkundigen worden vaak geconfronteerd met dezelfde vragen over de ouderdom van het heelal, de oerknal, of er buitenaards leven is, wat zwarte gaten zijn, of de maan invloed op het aardse leven heeft, wat zonnevlekken zijn etc. In dit boek geeft de auteur, hoogleraar sterrenkunde in Duitsland, directeur van een planetarium en uitgever van een sterrenkundig jaarboek, op een aantal van die vragen antwoord. In een twintigtal op zichzelf staande hoofdstukken behandelt hij diverse uiteenlopende onderwerpen uit de sterrenkunde, waaronder een aantal heel actuele. Prettig leesbaar, goed geïllustreerd, met een verklarende woordenlijst, een register, en een literatuurlijst die helaas, op twee titels na, alleen Duitstalige boeken vermeldt. Door zijn opbouw in 20 los van elkaar staande hoofdstukken waarin veel door leken gestelde vragen over sterrenkundige onderwerpen worden behandeld, een boek dat meer men…Lees verder