Boek
Nederlands

Dijk : een vergelijking

+1
Dijk : een vergelijking
×
Dijk : een vergelijking Dijk : een vergelijking

Dijk : een vergelijking

Genre:
In het door koorts bevangen brein van een oud-medewerker van de voormalige Dienst voor het IJkwezen komen herinneringen boven aan zijn werkzame leven en vooral aan zijn eigenaardige collega Dijk.
Titel
Dijk : een vergelijking / H.M. Van den Brink
Auteur
Hans Maarten Van den Brink
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Augustus, 2016
188 p.
ISBN
9789025446406 (hardback)

Besprekingen

Dingen die voorbijgaan

H.M. van den Brink duikt inDijkin het verleden van een stuurse, uitgerangeerde kantoormens. En loodst ons met milde nostalgie naar een vervlogen era.

Zich laten opjutten? Daar heeft de Nederlandse schrijver Hans Maarten van den Brink (°1956) een broertje dood aan. De voormalige VPRO-televisiedirecteur geeft slechts een boek aan de wereld prijs wanneer het volkomen gerijpt is, iets waar veel auteurs en uitgeverijen wat van kunnen opsteken. Het risico dat je hem uit het oog dreigt te verliezen, neemt hij erbij.

Toch heeft Van den Brink niets te vrezen. Hij is tenslotte de auteur van een kleine klassieker in de Nederlandse literatuur.Over het water(1998) was niet alleen een intrigerend herinneringsverhaal, ook Van den Brinks heldere stijl en compositorisch talent droegen bij tot het succes van de roman.

Zijn nieuwe roman Dijk - in een prachtige vormgeving gestopt door Tessa van der Waals - overtuigt opnieuw door zijn bedachtzame verteltrant en nauwkeurige observaties, zonder ook maar één moment bloedeloos te worden. En passant roept Van den Brink fraaie panorama's op van d…Lees verder

In het door koorts bevangen brein van een oud-medewerker van de voormalige Dienst van het IJkwezen komen herinneringen boven aan zijn werk, met name aan zijn eigenaardige collega Dijk. Zij begonnen gelijktijdig in 1961 en bleven hun hele werkzame leven aan de dienst en zijn geprivatiseerde opvolger verbonden. De raadselachtige Dijk trok zich niets aan van alle veranderingen. Toen in 2007 zijn dienstverband werd ontbonden, diende de ik-verteller een afscheidstoespraak te schrijven. Dijk bleef echter weg bij zijn eigen receptie. Zestien jaar na 'Hart van glas' komt Van den Brink (1956), medewerker van het Mediafonds, met een nieuwe roman die wat doet denken aan zijn grote succes 'Over het water' (1998). Ook in 'Dijk' is sprake van een zekere nostalgie en tevens van een onbestemde dreiging. De auteur is zeer goed in het oproepen van een tijd die voorbij is (vooral het begin van de jaren zestig) en van een hoofdpersoon die niet goed raad weet met een nieuwe levensfase in een maatschappij …Lees verder

Over Hans Maarten Van den Brink

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Goesseln

Hans Maarten van den Brink (Oegstgeest, 1956) is een Nederlandse schrijver en journalist, die met zijn novelle Over het water vele literaire prijzen in de wacht sleepte.

Van den Brink begon als kunstredacteur bij het NRC Handelsblad en fungeerde voor de krant onder meer als correspondent in Spanje. Van 1995 tot 2001 was Van den Brink hoofdredacteur televisie bij de VPRO. Onder zijn leiding verschenen programma's als Andere Tijden, De Nieuwe Wereld, Laat Op De Avond, Sportpaleis De Jong, Veldpost en Waskracht!. Vervolgens was van den Brink directeur van Witte de With, centrum voor hedendaagse kunst in Rotterdam. Van april 2006 tot december 2014 was Van den Brink directeur van het Mediafonds.

Het rooms-katholieke geloof vormt bij Van den Brinks boeken een vanzelfsprekende achtergrond. In een interview met Liesbeth Eugelink sprak hij de wens uit ooit eens de grote katholieke roman te schrijven (Niets in mij geloo…Lees verder op Wikipedia