Boek
Nederlands

Avonturenkat

Hans Kuyper (auteur), Alice Hoogstad (illustrator)
Een jong katje gaat voor het eerst naar buiten. Het gaat de wereld verkennen en komt op zijn tocht heel bijzondere beesten tegen. Prentenboek met paginagrote illustraties in kleur en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Katten
Titel
Avonturenkat
Auteur
Hans Kuyper
Illustrator
Alice Hoogstad
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008
[28] p. : ill.
ISBN
9789027668462 (hardback)

Besprekingen

Een klein, schattig zwart katje komt voor de eerste keer buitenshuis. Net als alle kleine katjes weet hij alles beter en loopt hij overal dwaas achteraan. Dan bijt hij zijn lijntje stuk en gaat hij zelf op avontuur. Na een tijdje wordt hij echter erg moe van al dat ontdekken en gaat hij lekker slapen. Niet voor lang weliswaar, want nu hij van de vrijheid heeft geproefd, is er een echte avonturenkat geboren.

Het jonge katje ontmoet heel wat bijzondere dieren op zijn tocht ? een hond, een kikker, een schaap, kippen... ?, die hem allemaal iets nieuws leren. Het katje heeft echter geen tijd om lang stil te staan, en huppelt bladzijde na bladzijde het volgende dier achterna. Die impulsiviteit wordt mooi weerspiegeld in het tempo van de tekst. Die staat overigens op rijm, met het laatste rijmwoord steeds op de volgende pagina, zodat je nog meer het gevoel krijgt dat je met het poesje mee door het boekje huppelt en nieuwsgierig op de volgende bladzijde gaat piepen... Daarnaast vormt d…Lees verder
Een jong katje gaat voor het eerst naar buiten. Hij bijt het touw stuk en gaat de wijde wereld verkennen. Daar komt hij de meest bijzondere beesten tegen zoals: een springkat (kikker), blafkat (hond), etc. Deel uit de reeks 'Rompompom prentenboeken op rijm'. Schitterend humoristisch prentenboek op rijm (abcb), waarbij het rijmende woord op de volgende bladzijde in grote vet gedrukte letters staat (oefenen voorspellend lezen). Humoristisch omdat het katje zowel mens als dier een naam uit zijn 'wereldje' geeft, bijvoorbeeld baaskat. Eenvoudige, kleurrijke verfillustraties over twee bladzijdes, waarbij het katje een prominente plaats inneemt. Een aanwinst onder de prentenboeken door zijn humor en simpele, begrijpbare rijm. Voor kleuters vanaf ca. 4 jaar.

Avonturenkat

Een meisje vindt dat haar kleine katje buiten mag spelen maar wel met een touwtje om, want het is nog te klein. Kleine kat vindt dit helemaal niet leuk want ze raakt verward in het touw. Het slimme diertje bijt het touw door en trekt op avontuur. Ze maakt kennis met een springkat (kikker), een piepkat (muis), een krab-en-pikkat (kip), een blafkat (hond), een keutelkat (geit) en een grasmaaikat (koe). Een humoristisch prentenboek over een klein katje dat de wereld ontdekt. Mooi door de eigentijdse illustraties en apart door de lekker lopende tekst op rijm. Het laatste rijmwoord van elk stukje staat op de volgende pagina. De bedoeling is dat de kleuters het woord raden. Zo leren ze 'voorspellend lezen'. Een goede voorbereiding op het latere leesonderwijs. Maar afgezien daarvan is het ook een leuk verhaal met een spitsvondige naamgeving, helemaal uit het standpunt van de kleine kat.

Over Hans Kuyper

Hans Kuyper kan verwijzen naar:

  • Hans Kuyper (kunstenaar), een beeldhouwer.
  • Hans Kuyper (schrijver), een kinderboekenschrijver.


Lees verder op Wikipedia

Suggesties