Boek
Nederlands

Zwarte bruiloft : een broeierige familiekroniek

Guy Prieels (auteur)
+1
Zwarte bruiloft : een broeierige familiekroniek
×
Zwarte bruiloft : een broeierige familiekroniek Zwarte bruiloft : een broeierige familiekroniek

Zwarte bruiloft : een broeierige familiekroniek

Tom Nevelsteen wordt op zijn veertiende verkracht door zijn aangetrouwde tante. De vrouw raakt zwanger, maar van wie? Ze ontvlucht het land met haar dood gewaande jeugdliefde, een ondergedoken Oostfrontstrijder. Jaren later komt haar vrijpostige dochter naar Vlaanderen, op zoek naar haar vader.
Titel
Zwarte bruiloft : een broeierige familiekroniek
Auteur
Guy Prieels
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2013
283 p.
ISBN
9789089242341 (paperback)

Besprekingen

Voor zijn roman Zwarte bruiloft kiest Guy Prieels een betekenisvolle openingsscène: de grootvader van de vertellende ik-figuur Tom Nevelsteen moet, nu de oorlog is uitgebroken, zijn duiven de kop omwringen. ‘Dit is mijn verste herinnering’, noteert Tom, ‘het offer, het bloed, het gegons van vette vliegen die zich gretig op de krengen stortten en hoog boven onze hoofden het gebrom van aanvallende vliegtuigen.’ Wat onmiddellijk volgt, is een recht voor de vuist verteld relaas van de oorlogstijd: hoe Tom opgroeit bij zijn grootouders en zijn oom Lucas, met op de achtergrond de pater familias Reus, zijn andere grootvader die als een echte heerser het familiebezit beheert en geniet van de weldaden van een niet eindigende reeks liefjes. Als kind is Tom al gefascineerd door het Hollandse meisje Eva, dat bij hen onderdak heeft gekregen en halsoverkop verliefd is geworden op een jongen die de kant van de Duitsers heeft gekozen en naar het Oostfront is getrokken. In de periode van de oor…Lees verder
Na eerder onder meer te hebben gewerkt als kleinkunstenaar en makelaar, debuteerde de Vlaamse auteur in 2007 met het boek ‘Duisterlicht’. Inmiddels is hij toe aan zijn vijfde roman: een semi-autobiografisch ontwikkelingsverhaal over een jongen die opgroeit in oorlogstijden, duidelijk geënt op ‘Het verdriet van België’ van Hugo Claus. Ik-verteller Tom Nevelsteen kijkt terug op zijn leven en verhaalt over de geschiedenis van zijn familie – een geschiedenis die vooral lijkt te bestaan uit seks, incest, buitenechtelijke escapades en ongeplande zwangerschappen. Dit alles is neergeschreven in een mengelmoes van originele bewoordingen, onnadrukkelijke woordgrapjes en spreekwoordelijke clichés. Hoewel het aantal erotische scènes vervelend overdreven is, weten de intriges en gezinsgeheimen in het werk wel te boeien. Normale druk.