Boek
Nederlands

Zie me graag

Guy Didelez (auteur), Anne Westerduin (illustrator)
De ouders van Robbe maken ruzie. Hij voelt zich verdrietig en alleen totdat hij in de tuin een egeltje ontmoet. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Gevoelens, Ouders, Relaties
Titel
Zie me graag / Guy Didelez ; met tek. van Anne Westerduin
Auteur
Guy Didelez
Illustrator
Anne Westerduin
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2002
80 p. : ill.
ISBN
90-5908-018-1

Besprekingen

De titel van het boek vormt de rode draad van het verhaal. Robbes ouders maken veel ruzie. Moeder voelt zich beknot in haar vrijheid. Het conflict bereikt een hoogtepunt wanneer ze een weekend naar Parijs wil met haar vrienden van de kunstacademie. Robbe onderneemt wanhopige pogingen om zijn ouders te verzoenen onder de egelantier (een liefdesstruik, hebben Robbes ouders uitgelegd) in de tuin, maar dat levert alleen maar meer ruzie op wanneer vader zich prikt aan een doorn. Robbe vindt een egeltje in de tuin en neemt het mee naar zijn kamer omdat hij smacht naar warmte en vriendschap. Met vader is er geen land te bezeilen na het vertrek van mama. Het egeltje kan geen troost bieden. Telkens wanneer Robbe het wil aaien, zet het zijn stekels op en het lijkt heel triest te worden. Robbe laat het egeltje vrij en zijn vader komt tot inzicht: "'Egeltjes mag je niet opsluiten. Dan voelen ze zich ongelukkig.' 'Net als mama's', concludeert papa." Wanneer mama vroeger dan verwacht terugkeert, vo…Lees verder
Robbes ouders maken ruzie. Moeder wil met haar vrienden van de schildersacademie een weekend naar Parijs, maar vader wil dat niet. Moeder vertrekt in een grimmige sfeer en Robbe voelt zich moederziel alleen. Hij haalt een egeltje in huis, in de hoop daar een vriendje aan te hebben, maar dat valt tegen. Wanneer vader de telefoon neergooit als moeder hem opbelt, vreest Robbe dat het nooit meer goed komt tussen hen. Blijkbaar voelen beide ouders zich ellendig door de ontstane situatie; ze maken het weer goed. De twijfels en angsten van Robbe staan sterk op de voorgrond. Hij begrijpt niet waarom mensen die van elkaar houden zo reageren. Een aantal symbolische elementen versterken nog Robbes gemoedstoestand: de herfststorm, de stekelige kastanjebolsters en de doornen van de egelantier, de egel die zijn stekels opzet. De verhaalopbouw is rechtlijnig en eenvoudig. De taal is gevat, soms wat beschouwend en suggestief. De talrijke zwartwitpententekingen geven expressief de personages weer. Een…Lees verder

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia

Suggesties