Boek
Nederlands

De vis in de boom

Guy Didelez (auteur), Joke De Vloed (auteur), Jurgen Walschot (illustrator)
Een vis in het meer wil graag een zoen geven aan een boom; een kraai wil hem helpen. Met sobere illustraties in voornamelijk zwart, grijs en rood. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
De vis in de boom
Auteur
Guy Didelez Joke De Vloed
Illustrator
Jurgen Walschot
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Afijn, 2004
[30] p. : ill.
ISBN
90-5933-046-3

Besprekingen

O is een vis in een meer. Hij wil heel graag een zoen geven aan de boom. De eend en de aal lachen hem uit en zeggen dat hij zijn graat zal breken. De kraai wil wel helpen en neemt hem in zijn klauwen mee naar boven. Daar valt hij eerst in het kraaiennest, vervolgens op een blad. Het blad heeft ook een graat. O voelt zich heerlijk. Maar na een tijdje gaat de zon branden en moet O terug naar het meer. Hij weet nu wat het is om de boom te voelen en is tevreden. Een stijlvol uitgegeven prentenboekje over het waar maken van dromen, dwars tegen de stroom in. Guy Didelez heeft van dit boek ook een vertel- en toneelversie gemaakt. De titel spreekt tot de verbeelding en dekt de lading, de verhaallijn is duidelijk. De zinnen zijn soms erg kort, wat voor voorlezers een extra uitdaging kan betekenen. Beginnende lezertjes vanaf ca. 7,5 zullen hier echter geen last van hebben. De sobere, illustraties op elke pagina zijn een perfecte aanvulling. Zwart, grijs en rood voeren de boventoon; alleen de b…Lees verder

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia