Boek Nederlands

Alweer een feestdag

Guus Martens (auteur)

Alweer een feestdag

Guus Martens (auteur)
  • Vanaf 9-11 jaar
Waarom vieren we Kerstmis, Driekoningen, Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren? De ouders van Guusje en Julia vertellen de verhalen van deze feestdagen.
Titel
Alweer een feestdag
Auteur
Guus Martens
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Maastricht: Boekenplan, 2011
86 p. : ill.
ISBN
9789086661992 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Alweer een feestdag vertelt de Bijbelverhalen achter belangrijke christelijke feesten als Kerstmis, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het is bedoeld als voorleesboek voor kinderen vanaf een jaar of zes die vragen beginnen te stellen bij gebeurtenissen en tradities rondom de feestdagen.
Hoofdpersonen in Alweer een feestdag zijn de zusjes Julia en Guusje. Zij vragen zich af wat er goed is aan Goede Vrijdag en wat Pinksteren betekent. Deze vragen zijn voor hun ouders de reden om de bijbehorende Bijbelverhalen te vertellen. De verhalen zelf staan in een rechte letter gedrukt, de (korte) intermezzo’s tussen de meisjes en hun ouders schuin.
De verhalen zijn gezien de jonge doelgroep verrassend expliciet. Als Maria Jozef vertelt dat ze zwanger is, kijkt hij haar verschrikt aan: ‘Hij is nog nooit met haar naar bed geweest’. Als uitleg bij de ziekte melaatsheid schrijft Guus Martens beeldend: ‘Dat betekent dat zijn vingers steeds kleiner worden, omdat ze wegrotten.’ Ook …Lees verder
Guus Martens (IJmuiden, 1937) is auteur van boeken voor volwassenen over beroepskeuze, gezondheid en levensvragen, dagboekverhalen en haiku’s (zie www.guusmartens.nl). In dit boek voor kinderen laat hij een moeder haar twee dochters de Bijbelverhalen voorlezen die aan de basis liggen van de belangrijkste christelijke feestdagen: Kerstmis, Driekoningen, Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. De keuze voor de vorm van de raamvertelling stelt de auteur in staat om de moeder op vragen van de kinderen in te laten gaan. De vragen zijn uit het leven gegrepen, de uitleg van zowel moeder als vader is op de kinderen afgestemd. Wat goed is, is dat de ouders ook uitleg geven over rituelen rond de feestdagen, zowel de kerkelijke als niet-kerkelijke. De kinderen verschillen in leeftijd; hoe oud ze zijn, wordt niet duidelijk. Dat kinderen van een jaar of zes niet alles van de verhalen begrijpen, wordt goedgemaakt door de uitleg over de algemene boodschap van de …Lees verder