Boek
Nederlands

Zomer in je kop

Guus Kuijer (auteur), Bart Moeyaert (auteur), Joke Van Leeuwen (auteur)
Verhalen over allerlei onderwerpen van verschillende auteurs. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Vakantieboeken
Titel
Zomer in je kop / verhalen voor de vakantie van Guus Kuijer, Joke van Leeuwen, Bart Moeyaert ... [et al.]
Auteur
Guus Kuijer Bart Moeyaert Joke Van Leeuwen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2003
255 p. : ill.
ISBN
90-451-0032-0

Besprekingen

Zevenentwintig auteurs hebben met zesentwintig verhalen en drie gedichten een bijdrage geleverd aan dit boek met 'verhalen voor de vakantie'. En inderdaad, de meeste verhalen hebben wel iets te maken met vrije tijd, zon, warmte, vakantie. Heerlijk, zo'n boek met een gevarieerde inhoud, want verhalen voor de vakantie betekent niet veel van hetzelfde met een kleine variatie. Die inhoud is net zo divers als de namen van de auteurs doen vermoeden. Een paar voorbeelden om die verscheidenheid duidelijk te maken, verscheidenheid zowel in onderwerp als in sfeer.

'Een leugentje om bestwil' van Peter van Gestel is een verhaal met sprookjesachtige elementen over een beeldschoon meisje dat denkt dat ze oerlelijk is maar ten slotte natuurlijk trouwt met een knappe prins. Wim Hofman gunt ons met 'Alle dagen tunneldag' een kijk in het zieleleven van wormen. Met 'Toen we in de bergen waren' beschrijft Joke van Leeuwen haarscherp hoe een meisje de familievakantie in de bergen beleeft. Het dagbo…Lees verder
Hond Bezem (hij zwiept altijd zo met zijn staart) wil niet langer alleen op het huis passen. Hij besluit in opstand te komen. Gehypnotiseerd door de wijzers van de klok ziet hij echter het hele huis om hem heen instorten. Hij is doodsbang voor de thuiskomst van zijn baasje. Gelukkig blijkt hij gedroomd te hebben. Eén van de vele verhalen in deze zomerbundel, geschreven door Querido-auteurs (o.a. Toon Tellegen, Guus Kuijer, Joke van Leeuwen maar ook vele minder bekende auteurs), bestemd voor kinderen van 9 tot 12 jaar. De inhoud wisselt erg, zodat er voor elk wat wils tussen zit. Het taalgebruik is kindgericht en niet moeilijk, de lengte van de verhalen is wisselend (van 5 bladzijdes tot ruim 20 bladzijdes). Door het hele boek staan zwartwitillustraties. Uit de bronvermelding blijkt dat slechts een klein deel van de verhalen eerder werden gepubliceerd. Op de voorkaft een tekening van een lezend meisje op een eveneens lezende ezel, bepakt met koffers. Verzorgde uitgave.

Over Guus Kuijer

CC BY 3.0 - Foto van/door Jaco Klamer

Guus Kuijer (Amsterdam, 1 augustus 1942) is een Nederlandse auteur. In 2020 kreeg Kuijer voor zijn complete oeuvre de prestigieuze Constantijn Huygens-prijs.

Levensloop

Nadat Guus Kuijer een keer was blijven zitten op een basisschool, en een keer op het lyceum, werd hij naar een internaat in Zutphen gestuurd. Dit was voor hem de ergste tijd van zijn leven. Na het internaat volgde hij in Doetinchem een opleiding tot onderwijzer. Van 1967 tot 1973 was Kuijer onderwijzer in Didam.

Vanaf 1973 richtte Kuijer zich helemaal op het schrijven van boeken. In eerste instantie schreef hij boeken voor volwassenen. Hij debuteerde in 1971 met Rose, met de vrome wimpers. In 1975 verscheen zijn eerste kinderboek: Met de poppen gooien. Hij schreef dit boek voor Madelief, een dochtertje van vrienden. De hoofdpersoon uit het boek is naar haar vernoemd. Het boek werd meteen een succes en leverde hem zijn eerste Gouden Griffel o…Lees verder op Wikipedia

Suggesties