Boek
Nederlands

Olle

Guus Kuijer (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)
Olle is geen gewone hond: hij is slim en eigenwijs, maar het meest bijzondere is, dat hij met zijn baas en bazin kan praten. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Honden
Titel
Olle
Auteur
Guus Kuijer
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Editie
7
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2011
94 p. : ill.
ISBN
9789045111902 (hardback)

Besprekingen

Uitgeverij Querido bedacht niet toevallig Eend voor eend (1983) en Olle (1990) dit jaar samen met een zoveelste herdruk. Beide boeken belichten een geheel andere zijde van Kuijers schrijverschap, namelijk zijn dierenverhalen met een realistische inslag.
In Olle presenteert Kuijer korte trânches-de-vie uit Olles bestaan, van vijf maanden oude pup tot aan zijn dood. Flarden herinneringen vormen de aanleiding tot beschouwende, licht ironische verhalen onder het motto ‘Nadenken, maar niet te diep’. Olle overtuigt als ontwapenende, eigenzinnige viervoeter met een geheel eigen, tobberig karakter. Als Kuijer en zijn vrouw Corrie ontdekken dat Olle écht kan praten, vormt dat na de eerste schok voornamelijk een amusant gegeven. In tegenstelling tot Eend voor eend, waar de antropomorfisering beperkt bleef tot fictieve dialogen tussen de watervogels onderling, laat Kuijer z’n viervoeter ook met z’n baasjes in dialoog treden. Het werpt een interessante kijk op wa…Lees verder
Olle is geen gewone hond, hij is slim en eigenwijs en het bijzondere is dat hij kan praten. In het verhaal zal blijken, dat alleen zijn baas (de auteur) en bazin hem kunnen verstaan. Het verhaal begint heel realistisch. De overgang van realiteit naar fantasie verloopt geleidelijk en zeer geloofwaardig. Het praten van de hond blijft in het hele boek zo aannemelijk, dat je het bijna echt gelooft. Het verhaal kan heel goed een grotendeels waargebeurd zijn, met een fantasierijke interpretatie van de verteller (baasje van de hond): waarom doet Olle dit? Waarom blaft hij nu? De verteller verplaatst zich helemaal in de dieren. Het is ingedeeld in korte hoofdstukken, heeft een inhoudsopgave en is geïllustreerd met eenvoudige zwart-wittekeningen. In de interpretatie van het gedrag tussen de dieren onderling zijn vaak menselijke trekjes terug te vinden. Het werkelijke gedrag van de dieren blijft heel natuurlijk. Dit leerzame, leuke en boeiende boek geeft je een andere kijk op honden. Leuke omsl…Lees verder

Olle

Olle is een hond. Hij is slim, een beetje eigenwijs, maar ook heel vriendelijk. Hij woont met zijn baasjes, Guus en Corrie Kuijer, op een boerderij in de polder. Hij heeft het best naar zijn zin. Toch is er iets heel merkwaardigs met Olle. Hij praat. Alleen zijn baasjes kunnen hem verstaan. Dat klinkt misschien ongeloofwaardig, maar Guus Kuijer heeft dat zo goed aangepakt dat je de overstap van realiteit naar fantasie niet eens merkt. Al vlug is het heel normaal dat Olle praat.
Op een dag krijgt Olle gezelschap van Dien, een teefje dat nogal druk doet en veel wil spelen. Het vrouwelijk gezelschap kan Olle niet echt bekoren en af en toe kijkt hij verbaasd toe als Dien weer eens gekke capriolen uithaalt. Olle denkt veel na. Hij heeft wat filosofische trekjes. De gesprekken met zijn baasjes doen hem goed.
Baasje, Guus Kuijer, kan niet anders dan een boek schrijven over Olle. Want een hond die praat, dat is niet gewoon. Zoals gewoonlijk doet de auteur dat zeer goed. Hij verpla…Lees verder

Over Guus Kuijer

CC BY 3.0 - Foto van/door Jaco Klamer

Guus Kuijer (Amsterdam, 1 augustus 1942) is een Nederlandse auteur. In 2020 kreeg Kuijer voor zijn complete oeuvre de prestigieuze Constantijn Huygens-prijs.

Levensloop

Nadat Guus Kuijer een keer was blijven zitten op een basisschool, en een keer op het lyceum, werd hij naar een internaat in Zutphen gestuurd. Dit was voor hem de ergste tijd van zijn leven. Na het internaat volgde hij in Doetinchem een opleiding tot onderwijzer. Van 1967 tot 1973 was Kuijer onderwijzer in Didam.

Vanaf 1973 richtte Kuijer zich helemaal op het schrijven van boeken. In eerste instantie schreef hij boeken voor volwassenen. Hij debuteerde in 1971 met Rose, met de vrome wimpers. In 1975 verscheen zijn eerste kinderboek: Met de poppen gooien. Hij schreef dit boek voor Madelief, een dochtertje van vrienden. De hoofdpersoon uit het boek is naar haar vernoemd. Het boek werd meteen een succes en leverde hem zijn eerste Gouden Griffel o…Lees verder op Wikipedia

Suggesties