Boek
Nederlands

Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt

Guus Kuijer (auteur), Mance Post (illustrator)

Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
De ouders van Mieke zijn dood. Ze wonen in een woon-doodskist in de tuin en zijn niet aardig voor haar. Na vele voor haar onbegrijpelijke ervaringen met grote mensen wordt Mieke veroordeeld tot het gekkenhuis. Daar vindt ze een andere moeder die wel aardig is. Vanaf ca. 10 jaar.
Extra onderwerp
opgroeien
Titel
Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt / Guus Kuijer ; met tek. van Mance Post
Auteur
Guus Kuijer
Illustrator
Mance Post
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2000
95 p. : ill.
ISBN
90-214-3288-9

Besprekingen

Mieke staat alleen in een absurde volwassen maatschappij en begrijpt weinig van de gewoontes van al die vreemde volwassenen. Het boek drijft constant de spot met die gewoontes en de vooroordelen en frustraties van volwassenen. Het geeft een goed beeld van hun minachting voor alles wat zwakker is: kinderen, bejaarden, dieren, buitenlandse arbeiders, etc. Als Mieke uiteindelijk als enig 'normaal' mens in een gekkenhuis terecht komt, ontmoet ze daar anderen die tot normale gevoelens (liefde) in staat zijn. Ze vindt er een liefhebbende moeder. Dit absurde boek schokte bij uitkomst in '78 veel volwassenen, maar wordt door de meeste kinderen vanaf een jaar of tien wel gewaardeerd. Bevat kleine maar vlot getekende en gedetailleerde potloodillustraties. Gebonden editie in pocketformaat.

Over Guus Kuijer

CC BY 3.0 - Foto van/door Jaco Klamer

Guus Kuijer (Amsterdam, 1 augustus 1942) is een Nederlandse auteur. In 2020 kreeg Kuijer voor zijn complete oeuvre de prestigieuze Constantijn Huygens-prijs.

Levensloop

Nadat Guus Kuijer een keer was blijven zitten op een basisschool, en een keer op het lyceum, werd hij naar een internaat in Zutphen gestuurd. Dit was voor hem de ergste tijd van zijn leven. Na het internaat volgde hij in Doetinchem een opleiding tot onderwijzer. Van 1967 tot 1973 was Kuijer onderwijzer in Didam.

Vanaf 1973 richtte Kuijer zich helemaal op het schrijven van boeken. In eerste instantie schreef hij boeken voor volwassenen. Hij debuteerde in 1971 met Rose, met de vrome wimpers. In 1975 verscheen zijn eerste kinderboek: Met de poppen gooien. Hij schreef dit boek voor Madelief, een dochtertje van vrienden. De hoofdpersoon uit het boek is naar haar vernoemd. Het boek werd meteen een succes en leverde hem zijn eerste Gouden Griffel o…Lees verder op Wikipedia

Suggesties