Boek
Nederlands

De bijbel voor ongelovigen. 1, Het begin : Genesis

Guus Kuijer (auteur)
+1
De bijbel voor ongelovigen. 1, Het begin : Genesis
×
De bijbel voor ongelovigen. 1, Het begin : Genesis De bijbel voor ongelovigen. 1, Het begin : Genesis

De bijbel voor ongelovigen. 1, Het begin : Genesis

Navertelling van enkele verhalen uit het boek Genesis, het eerste boek van het Oude Testament.
Onderwerp
Genesis (bijbel)
Extra onderwerp
Genesis
Titel
De bijbel voor ongelovigen. 1, Het begin : Genesis
Auteur
Guus Kuijer
Taal
Nederlands
Editie
15
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2015
286 p.
ISBN
9789025301231 (paperback)

Besprekingen

De Bijbel is een fascinerend boek met een reeks basisverhalen van onze westerse cultuur en Guus Kuijer wil die ook voor ongelovigen toegankelijk maken. Aan Genesis ontleent hij de verhalen over Adam en Eva, de broedermoord van Kaïn, de Babelse spraakverwarring, de verwoesting van Sodom, Abrahams offer van zijn zoon, de ruzie van Sara met Hagar (rond draagmoederschap), de strijd tussen Jacob en Ezau (om eerstgeboorterecht), de verstoten Jozef die het tot onderkoning van Egypte brengt. Hij beschrijft ze meestal vanuit het perspectief van een vrouw of verschoppeling, die de tegenspeler van het (godvrezende) hoofdpersonage is. Omdat de titels alleen naar de vertelinstantie verwijzen (met naast Adam en Sarai, ook Cham, Selach en Ben-Oni) blijft het voor de meeste lezers onduidelijk waar een bepaald verhaal te vinden is.
Het scheppingsverhaal bevat de meeste innovaties en is ook het meest hilarisch. Het begint met ‘Het begon met een woord’ — ongeveer zoals het Johannesevangelie,…Lees verder
De vooral als kinderboekenschrijver bekende auteur heeft de grotere verhalen uit het bijbelboek Genesis geclusterd tot een zestal verhalen voor volwassenen. De verhalen zijn gegroepeerd rond een bepaalde hoofdpersoon, zoals Adam, Sara, Benjamin en anderen die ieder als ik-figuur het verhaal vertellen. In deze uitgave ligt het accent op het levendig vertellen van het verhaal. En dan speciaal voor ongelovigen die normaliter bijbelse verhalen laten voor wat ze zijn. Kuijer wil deze verhalen juist op een aansprekende manier onder hun aandacht brengen. Hij last daartoe hedendaagse vragen en overwegingen in om het ongelooflijke te verduidelijken. Een vondst is het gebruik van bijbelse uitdrukkingen, die meestal uit andere bijbelse boeken komen. In een nawoord licht Kuijer zijn keuze toe om de verhalen zo te vertellen als hij hier in deze uitgave doet. In 2013 verscheen een tweede deel met verhalen uit de bijbelboeken Exodus tot en met Richteren*.

Over Guus Kuijer

CC BY 3.0 - Foto van/door Jaco Klamer

Guus Kuijer (Amsterdam, 1 augustus 1942) is een Nederlandse auteur. In 2020 kreeg Kuijer voor zijn complete oeuvre de prestigieuze Constantijn Huygens-prijs.

Levensloop

Nadat Guus Kuijer een keer was blijven zitten op een basisschool, en een keer op het lyceum, werd hij naar een internaat in Zutphen gestuurd. Dit was voor hem de ergste tijd van zijn leven. Na het internaat volgde hij in Doetinchem een opleiding tot onderwijzer. Van 1967 tot 1973 was Kuijer onderwijzer in Didam.

Vanaf 1973 richtte Kuijer zich helemaal op het schrijven van boeken. In eerste instantie schreef hij boeken voor volwassenen. Hij debuteerde in 1971 met Rose, met de vrome wimpers. In 1975 verscheen zijn eerste kinderboek: Met de poppen gooien. Hij schreef dit boek voor Madelief, een dochtertje van vrienden. De hoofdpersoon uit het boek is naar haar vernoemd. Het boek werd meteen een succes en leverde hem zijn eerste Gouden Griffel o…Lees verder op Wikipedia