Dvd
Engels
De Franse schrijver Michel Houellebecq wordt door drie mannen ontvoerd en komt in een landelijk dorpje terecht waar langzaam maar zeker een vriendschap ontstaat tussen ontvoerders en ontvoerde.
Titel
The kidnapping of Michel Houellebecq / regie & scen. Guillaume Nicloux
Regisseur
Guillaume Nicloux
Acteur
Michel Houellebecq Marie Bourjala Luc Schwarz Mathieu Nicourt Maxime Lefrançois
Uniforme titel
L'enlèvement de Michel Houellebecq
Taal
Engels
Uitgever
Contact Film, 2015
1 dvd-video
Oorspr. opname
2014
Speelduur
97 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands
ISBN
9789492059123

Besprekingen

Franse tragikomedie of mockumentary (2014) van Guillaume Nicloux over een ontvoering van Michel Houellebecq, Franse succesauteur en intellectuele luis in de pels. Het plot is ontleend aan een voorval in 2011 toen Houellebecq een tijdje zoek was. Hij kwam niet opdagen bij publieke optredens en miste afspraken. Die verdwijning inspireerde Nicloux tot een ontvoeringskomedie met de schrijver als acteur. Hij kon dat doen omdat hij met de schrijver bevriend is. De film geeft een soort verklaring voor de tijdelijke verdwijning, maar compliceert het direct: Houellebecq heeft zichzelf laten ontvoeren. Er wordt veel gerookt en gedronken en er wordt veel verwarring gezaaid, ook omdat Houellebecq een versie van zichzelf speelt. 'De film barst van de verwijzingen naar het werk, het leven en, vooral, de reputatie van Houellebecq. Daarmee is het bereik van deze film gedecimeerd; de vele knipogen en metagrapjes zullen hoofdzakelijk door een Frans, literair geïnteresseerd publiek gesmaakt worden', sch…Lees verder

Over Guillaume Nicloux

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

Guillaume Nicloux (3 augustus 1966) is een Frans schrijver, filmregisseur en acteur.

Biografie

Guillaume Nicloux werd in 1966 geboren. Na zijn studies begon hij in 1990 te werken als regisseur voor televisie en cinema. In 1996 publiceerde hij zijn eerste roman Le Saint des seins, gevolgd door Zoocity in hetzelfde jaar. In totaal schreef hij negen romans. Hij schreef, regisseerde en acteerde in een aantal speelfilms die werden getoond op internationale festivals. De film Valley of Love werd geselecteerd voor de competitie van het filmfestival van Cannes 2015.

Bibliografie

  • Le Saint des seins (1996)
  • Zoocity (1996)
  • C'est juste une balade américaine (1997)
  • Le Destin est une putain (1998)
  • Jack Mongoly (1998)
  • Monsieur Chance (1998)
  • Le Poulpe, le film : pour l'attendr…Lees verder op Wikipedia