Boek
Nederlands

Nieuwe laarzen

+1
Nieuwe laarzen
×
Nieuwe laarzen Nieuwe laarzen
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Jan heeft nieuwe laarzen waarmee hij erg gelukkig is, want hij kan er van alles mee doen. Prentenboek met vrolijke illustraties in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Schoenen, Trots zijn
Titel
Nieuwe laarzen
Auteur
Guido Van Genechten
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2006
[20] p. : ill.
ISBN
9789044805888 (hardback)

Besprekingen

2+ ? Jan heeft nieuwe laarzen en hij kan er heel wat mee doen: stappen, schoppen, klimmen, springen... Het zijn echte superlaarzen. En het leuke is dat hij ze de volgende dag weer mag aandoen. De tekeningen zijn eenvoudig uitgevoerd in voornamelijk primaire kleuren, de zwarte aflijning is losjes, de achtergronden vrij vaag en zonder veel detail. Dat legt de focus helemaal op Jan, die uittest wat hij met zijn laarzen allemaal kan. Een prentenboek dat zich erg goed laat 'lezen' door peuters omdat het zo herkenbaar is, omdat de dynamische prenten uitnodigen om Jan te imiteren en zich zo ook emotioneel in te leven. De herkenbaarheid van de situaties en de vriendelijke humor (bv. de prent waarbij de kip met haar kuikens Jan nadoet) zullen ook de voorlezer aangenaam treffen. Clavis geeft het uit onder de noemer 'ontwikkelen van vaardigheden'. [Kristof Sas]
Jan is zo gelukkig met zijn nieuwe rode laarzen: hij kan ermee stappen, schoppen, klimmen, springen, rennen, dansen, spatten, door het water lopen, op een been staan, kortom het zijn superlaarzen, "en morgen mag hij ze WEER aantrekken...". Vrolijk ogend, dunkartonnen prentenboek met eenvoudige tekeningen in sprekende kleuren en twee afgeronde hoeken. De platen beslaan telkens beide pagina's, grote vlakken in felle kleuren op beige papier in diverse technieken: krijt, verf, collage. Geen achtergronden, alleen kleursuggesties met op de voorgrond essentiële zaken. Korte teksten in vet handschrift, het jongensfiguurtje en de enorme laarzen dik omrand. Filmisch perspectief waar Jan de voetbal richting kijker schopt, er wordt 'ingezoomd' op Jan in het water. Herkenbare peuteremoties: het nog zo intens kunnen genieten van nieuwe mogelijkheden. Voor peuters vanaf ca. 3 jaar.

Nieuwe laarzen

'Nieuwe laarzen' is de titel van dit boek. Bij het horen van zo’n titel zullen de meeste vrouwen al een spontane glimlach op het gezicht tevoorschijn toveren. Want ook al is het een huizenhoog cliché, toch is het maar al te waar dat vele vrouwen gelukkig worden van een paar nieuwe schoenen. Zij zullen de vreugde van Jan omtrent zijn nieuwe laarzen dus maar al te goed begrijpen! Alle gekheid op een stokje: ‘Nieuwe laarzen’ van Guido van Genechten vertelt de belevenissen van Jan met zijn nieuwe laarzen. Die laarzen zijn geweldig, want je kan er goed mee stappen, maar ook hard mee tegen een bal schoppen, klimmen, springen en zoveel meer. En als hij dan aan het einde van de dag in zijn bed ligt, beseft hij blij dat hij morgen zijn laarzen opnieuw mag aantrekken. Meer heeft dit boek niet om het lijf, maar dat hoeft ook niet. De Clavis-Peuterreeks brengt immers gebeurtenissen uit het leven van peuters, dingen die het jonge kind ontdekt in de wereld rondom hem/haar. In dit boek gaat het dus …Lees verder

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max

Suggesties