Boek
Nederlands

Bij oma en opa

+1
Bij oma en opa
×
Bij oma en opa Bij oma en opa
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Een kleine jongen brengt een dagje door bij zijn oma en opa. Hij racet op opa’s kruiwagen door de tuin. Samen zoeken ze wormen voor de kippen, gaan ze de eieren rapen en kersen plukken. Als hij daarna met oma kersentaart mag bakken, kan de dag niet meer stuk.
Onderwerp
Grootouders, Logeren
Titel
Bij oma en opa
Auteur
Guido Van Genechten
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
[20] p. : ill.
ISBN
9789044809398

Besprekingen

Jan vindt het fijn om bij zijn grootouders te gaan logeren. Bij hen valt er altijd wat te beleven. Samen met opa werkt Jan in de tuin en samen met oma bakt hij een heerlijke kersentaart. Als dat geen feest is.

Dit prentenboek vertolkt op een vlotte manier een herkenbaar thema. In een tijd waarin het contact tussen kleinkinderen en hun grootouders nooit zo actueel is geweest, klinkt dit verhaal warm en doorleefd. De gebeurtenissen worden verteld door het hoofdpersonage, wat de inlevingskansen groter maakt. De paginagrote tekeningen sluiten naadloos aan bij de sfeer van het verhaal. Ze zijn helder, speels en expressief en treffen precies de juiste toon. Een vertederend kijk- en leesboek met als toetje een lekker recept voor een kersentaart...
[Sofie De Jonckheere]
In dit hardkartonnen prentenboek met afgeronde hoeken staat familie centraal. Jan mag logeren bij zijn opa en oma. Jan heeft het ontzettend naar zijn zin. Bij opa en oma kun je namelijk heel andere dingen doen dan thuis, zoals de kippen voeren, kersen plukken en een heerlijke taart maken. De paginagrote illustraties beslaan steeds twee pagina’s. Aan de gezichtsuitdrukkingen is duidelijk af te lezen hoe de personages zich voelen. Emoties zijn dan ook een belangrijk onderdeel van dit boekje. Er is gebruikgemaakt van krijt en verf in zachte pastelkleuren wat warmte en gezelligheid uitstraalt. De tekst is gedrukt in een gebonden schoolschriftletter en staat in de rustige gedeeltes van de prenten. Een leuk boekje met een onderwerp dat goed aansluit bij de belevingswereld van het jonge kind. Vanaf ca. 2 jaar.

Bij oma en opa

Jan mag bij oma en opa op bezoek. Dat is natuurlijk leuk, want oma en opa hebben een tuin, een kippenren en een kersenboom. Jan mag in de tuin wormen zoeken en die aan de kippen voeren. Het is ook spannend om met opa op de ladder kersen te plukken en met oma daarna een kersentaart te bakken. Natuurlijk is dit een leuke dag. Maar kinderen waarvan opa en oma in een klein flatje wonen ... die denken waarschijnlijk dat dit verhaal een sprookje is. Stevig kartonboekje in klein formaat met duidelijke illustraties. De tekst vertelt niet veel meer dan wat er op de prenten te zien is en omgekeerd. Alleen je moet fluiten terwijl je kersen plukt zal misschien enige nadere uitleg behoeven.

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max

Suggesties