Boek
Nederlands

Winterkampioen

Guido Bottinga (auteur), Martijn Van der Linden (illustrator)
Lorenzo (7) woont bij zijn oom en tante. Zijn moeder is ernstig ziek. Hij zou graag kampioen worden met voetballen, maar zijn grootste wens is dat zijn moeder weer beter wordt. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Voetbal, Ziek zijn
Titel
Winterkampioen
Auteur
Guido Bottinga
Illustrator
Martijn Van der Linden
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2007
188 p. : ill.
ISBN
9789056379841

Besprekingen

Dit boek vertelt het verhaal van Lorenzo, een jongen van zeven wiens moeder ernstig ziek is en in het ziekenhuis moet blijven. Lorenzo houdt erg veel van haar en zou niet liever hebben dat ze beter wordt en dat ze op Sinterklaasdag (in Nederland op vijf december) terug naar huis mag. Omdat de dokters er maar niet in slagen haar beter te maken, legt hij zijn hoop bij Sinterklaas. Elke avond probeert hij hem er met een ander stuk fruit of groente in zijn schoen van te overtuigen om haar beter te maken. Als hij het juiste vindt, zo gelooft hij, zal Sinterklaas hem helpen en zal zijn mama terug naar huis komen.

Tot die tijd ? het boek telt af tot aan die bewuste dag ? moet hij bij zijn oom en tante logeren. Gepassioneerd door voetbal, moet hij ook nog eens het beste van zichzelf geven in de wedstrijden, zodat zijn ploeg eindelijk eens winterkampioen kan worden. Gaandeweg ontdekt hij o.a. dat er tussen zijn voetbaltrainer en zijn moeder nog een stukje geschiedenis ligt. Eigenlijk he…Lees verder
De 7-jarige Lorenzo woont bij oom Aart en tante Amy, omdat zijn moeder ernstig ziek is. Tijdens haar ziekte heeft hij een belangrijke voetbalwedstrijd voor de boeg. Wanneer ze die winnen, worden ze winterkampioen. Maar Lorenzo’s grootste wens is dat zijn moeder weer beter wordt. Hij zet elke avond zijn schoen in de hoop dat Sinterklaas zijn wens in vervulling zal laten gaan. Soepel geschreven boek met veel dialogen en een aantal spannende voetbalscènes die de liefhebbers zeker zal aanspreken. De verhaallijn van de zieke moeder wordt minder goed uitgewerkt en blijft wat oppervlakkig. Het emotionele einde is treffend beschreven. Het boek is voorzien van enkele kleine zwart-witillustraties. De bladspiegel is ruim. Op het omslag staat Lorenzo in voetbaltenue. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Guido Bottinga

Guido Bottinga (Den Haag, 1963) is een Nederlandse schrijver van jeugdboeken, Young Adult-boeken en romans voor volwassenen.

In 2006 debuteerde hij met het boek Een zusje uit een vliegtuig. Voor dit boek werd hij genomineerd voor de Hotze de Roosprijs, een publieksprijs voor debuterende schrijvers. Het boek behaalde in zijn leeftijdscategorie de 2e plaats bij de Vlaamse kinderjury. Winterkampioen is zijn tweede boek. In het voorjaar van 2014 verscheen De Verwanten, een Young Adult-roman. In november 2015 verscheen zijn eerste roman voor volwassenen, Witte gaten. De boeken zijn uitgegeven door Lemniscaat.

Guido Bottinga studeerde gezondheidswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Limburg te Maastricht. In het dagelijks leven is hij bestuursambtenaar bij de gemeente Den Haag. Guido Bottinga woont in Den Haag, is getrouwd en heeft twee kinderen.