Boek
Nederlands

Het verhaal van Ferrara : verzameld werk

Giorgio Bassani (auteur)

Het verhaal van Ferrara : verzameld werk

Bundeling van de romans en verhalen van de Italiaanse schrijver (1916-2000).
Bevat
Titel
Het verhaal van Ferrara : verzameld werk
Auteur
Giorgio Bassani
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Il romanzo di Ferrara
Editie
6
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2010
739 p.
Aantekening
Eerder vert. als De goudgerande bril
ISBN
9789029086967 (paperback)

Besprekingen

In dit verzamelde werk van de Italiaanse schrijver (1916-2000) zien we een opbouw van collectief naar individueel. In 'Binnen de muren' wordt collectieve eenzaamheid en isolement beschreven tengevolge van het joods zijn tegen de achtergrond van de stad Ferrara in de fascistische tijd. In de volgende romans, 'De gouden bril' en 'De tuin van de Finzi-Contini's', zien we daarentegen meer een overgang naar individuele eenzaamheid, die in 'Achter de deur' culmineert in een reëel fysiek isolement van de hoofdpersoon-schrijver op de achterbank van de lyceumklas en in 'De reiger' tot een aanloop tot zelfmoord van de hoofdfiguur van die roman. In alle verhalen en romans wordt steeds verwezen naar figuren en gebeurtenissen in vorige werken en in 'De geur van hooi' vertelt de auteur ten slotte ook nog over zijn moeizame schrijverschap, de manier waarop hij zijn romanfiguren vindt en het ware met het imaginaire vermengt. Door de intertekstualiteit en de grote rol die de stad Ferrara en omgeving s…Lees verder

Over Giorgio Bassani

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door
OnbekendUnknown

Giorgio Bassani (Bologna, 4 maart 1916 - Rome, 13 april 2000) was een Italiaans schrijver, dichter, essayist en redacteur.

Biografie

Bassani was een zoon van welgestelde joodse ouders. Hij ging naar school in Ferrara en in 1939 studeerde hij ondanks de rassenwetten af aan de letterenfaculteit van Bologna.

In 1943 werd hij opgepakt op verdenking van clandestiene activiteiten tegen het fascisme. De brieven die hij vanuit de gevangenis aan zijn familie schreef, werden in 1981 onder de titel Da un prigione (Vanuit een gevangenis) gepubliceerd in de Corriere della Sera. In datzelfde jaar trouwde en verhuisde hij van Ferrara naar Florence en later naar Rome.

Hij bracht zijn eerste prozabundel "Una città in Pianura" uit in 1940, wat door de rassenwetten moest onder het pseudoniem 'Giacomo Marchi'. Zijn eerste dichtbundel "Storie dei poveri amanti e altri versi" verscheen in 1945.

Lees verder op Wikipedia