Boek
Nederlands

Kunnen meisjes voetballen?

Gideon Samson (auteur), Els Van Egeraat (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Janna is het enige meisje van het voetbalteam. De ochtend voor ze de belangrijkste wedstrijd van het jaar moet spelen, gaat er van alles mis. AVI-E4. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Voetbal
Leesniveau
AVI 5, AVI E4
Titel
Kunnen meisjes voetballen?
Auteur
Gideon Samson
Illustrator
Els Van Egeraat
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2011
57 p. : ill.
ISBN
9789048708291 (hardback)

Besprekingen

Janna is het enige meisje en spits van het jongensteam F1 van Sporting RAP. Ze moeten de belangrijkste wedstrijd van het jaar spelen, tegen de medekoploper. Door allerlei tegenslagen (met de auto naar het verkeerde veld, te hard rijden, door de politie aangehouden, achter een tractor, lekke band en voetbalschoenen vergeten) mist ze de wedstrijd bijna. Wel erg veel pech op een ochtend. De titel dekt de lading van het verhaal niet, omdat het slechts over één meisje gaat, dat zelfs erg goed kan voetballen. De tekst is geschreven in korte zinnen zonder moeilijke woorden, AVI-E4. Bevat zwart-witte illustraties, ingekleurd met grijstinten die een mooi beeld geven van de tekst. De bladspiegel is ruim en overzichtelijk. Het verhaal is verdeeld in twaalf korte hoofdstukken. Een vlot geschreven en spannend verhaal in de serie 'Bolleboos'*, voor kinderen die snel vorderen met lezen. Vanaf ca. 6 jaar.

Over Gideon Samson

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vysotsky

Gideon Samson (Den Haag, 17 februari 1985) is een Nederlands kinderboekenschrijver. De achternaam Samson is een pseudoniem. Volgens de schrijver heeft hij dit pseudoniem gekozen met het oog op toekomstige vertalingen van zijn boeken. Zijn eigen achternaam zou onuitspreekbaar zijn voor niet-Nederlandstaligen. Inmiddels zijn er vertalingen van zijn boeken verschenen in het Duits, Deens, Fries, Spaans, Catalaans, Sloveens, Russisch, Turks en Chinees.

Biografie

Gideon Samson werd geboren in 1985. Zijn moeder, Marjet van Cleeff (1955), schreef samen met Marja Roscam Abbing (1946) jeugdboeken onder de naam Abbing & Van Cleeff. Als kind droomde hij van een carrière als profvoetballer. Gideon Samson studeerde Nederlands, een studie die hij niet afrondde. Hij stapte over naar film- en televisiewetenschappen in Amsterdam.

Al jong, op tweeëntwintigjarige leeftijd, debuteerde Gideon Samson als schrijver met Niks zeggen!…Lees verder op Wikipedia