Boek
Nederlands

Brieven uit Alvites

Gerrit Komrij (auteur), Mark Schaevers (samensteller)
Materiaal uit NRC-Handelsblad, het dagboek van Komrij en zijn notities uit zijn Alvites-periode bijeengebracht.
Titel
Brieven uit Alvites / Gerrit Komrij ; bezorgd en van nawoord voorzien door Mark Schaevers
Auteur
Gerrit Komrij
Samensteller
Mark Schaevers
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
125 p.
ISBN
9789023493891 (hardback)

Besprekingen

Andermaal verstoten uit het paradijs

In Brieven uit Alvites lezen we hoe de eerste Portugese idylle van Gerrit Komrij door dorpsgekonkel uit elkaar spat. Een 'noodlotsdrama' tussen de 'bucolische heuvels'.

Uitgeverij De Bezige Bij houdt het vuur deskundig brandend onder het fabeldier dat Gerrit Komrij (1944-2012) heet. Sinds zijn overlijden verscheen er een stroompje kleinere uitgaven, die een bepaald aspect van de dichter, polemist, essayist en bloemlezer herbelichten. Moeten we blij zijn met deze eerbiedige vorm van recyclage? Ja. Omdat de lucide en immer scherp geslepen pen van 'deze misantroop die van mensen houdt' nog elke dag gemist wordt. En omdat bij het herlezen blijkt op welke eenzame hoogte Komrij als stilist stond.

Nu liggen de Brieven uit Alvites voor ons. De door Mark Schaevers gecompileerde uitgave brengt de geschiedenis van Komrijs verhuizing naar Portugal in 1984, wanneer hij op zijn 40ste de Amsterdamse grachtengordel en zijn opiniedwang moe is en weer 'een zwerfhond' wordt.

Dat zwerven is relatief. Samen met zijn partner Charles Hofman strijkt Komrij neer in het pompeuze barokpaleis Palácio dos Botelhos in Alvites. De eerste jaren in de bergen van Trá…Lees verder

'Van kindsbeen af zijn huizen voor mij karakters geweest', schrijft Komrij in de epiloog. Hij bewoonde na 1984 met zijn partner in Alvites een droomhuis, dat hem lange tijd als een doolhof voorkwam en waar hij tot zijn dood wilde blijven. Aanvankelijk stond Komrij op goede voet met de dorpsbewoners, de plaatselijke geestelijke en de eigenaar van het huis. Tijdens de aankoop van het huis ging het mis. Ook de geestelijke – aanvankelijk een huisvriend die zelfs hun huwelijk wilde inzegenen – en de dorpsbewoners keerden zich tegen hen. Komrij valt van een paradijselijk leven in een hel: het leven wordt hem onmogelijk gemaakt. Zij besluiten te verhuizen, al weet Komrij dat hij nog 'lang zal lijden onder het Alvites-syndroom'. Samensteller Mark Schaevers heeft het materiaal uit NRC-Handelsblad ('Een en ander'), het dagboek van Komrij en diens notities uit de Alvites-periode bijeengebracht. Schaevers’ nawoord plaatst de perikelen van Komrij met Alvites in het perspectief van de liefde van Ko…Lees verder

Over Gerrit Komrij

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Gerrit Jan Komrij (Winterswijk, 30 maart 1944 – Amsterdam, 5 juli 2012) was een Nederlands dichter, schrijver, vertaler, criticus, polemist en toneelschrijver. In 1993 werd hem de P.C. Hooft-prijs toegekend voor zijn beschouwend proza. Hij was van 2000 tot 2004 de Dichter des Vaderlands. Komrij stond bekend om zijn virtuoze en kleurrijke taalgebruik en was een gevreesd polemist.

Na in Winterswijk het gymnasium te hebben afgerond trok Komrij in 1963 naar Amsterdam. Een studie Nederlands brak hij na een half jaar af. Vanaf 1967 werkte hij als vertaler. In 1968 verscheen zijn debuut als dichter, waarna een stroom vertalingen, essays, recensies en gedichten het licht zag. In 1984 emigreerde Komrij met zijn partner Charles Hofman naar Portugal.

De aard van Komrijs poëzie is een autonoom taalspel dat vrij is van mimetische aspiraties, gevoelsuitdrukking, didactiek en metafysica. In zijn poëtica staat vrijheid voorop.

LevensloopLees verder op Wikipedia