Boek
Nederlands

De hele vrouw

Germaine Greer (auteur)
Balans van de ontwikkeling van het feminisme in de jaren sinds 1970, waarbij wordt gesteld dat de strijd voor vrijheid voor de vrouw is vervangen door het streven naar gelijkheid met de man en de ontkenning en onderwaardering van het vrouwelijke.
Onderwerp
Feminisme
Titel
De hele vrouw
Auteur
Germaine Greer
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The whole woman
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 1999
411 p.
ISBN
90-290-5686-X

Besprekingen

De hele vrouw is het boek dat de bekende feministe Germaine Greer beloofd had nooit te zullen schrijven, hopend dat ze het nooit zou hoeven te schrijven. Dertig jaar na De vrouw als eunuch is ze van mening veranderd want "op het moment dat de zogenaamde lifestyle-feministes meldden dat het feminisme precies ver genoeg was gevorderd om hun te geven wat ze wilden, namelijk geld, seks en mode, was het voor mij niet langer verantwoord om te blijven zwijgen". Redenen om kwaad te worden heeft Greer te over: ze balt ze samen onder de noemers lichaam, geest, liefde, macht. Vanuit het fundamentele zijn van de vrouw, namelijk haar lichamelijke integriteit, beschrijft ze het onnoemelijke leed dat vrouwen vandaag nog elke dag meemaken. Dit varieert van de medisch-technische industrie met dure borst- en andere rechtzettingen tot de media-industrie waarin een bepaald soort feminisme met succes verkocht wordt.

Greer beschrijft op een gedetailleerde en ongenadige manier, m…Lees verder
De auteur, die het baanbrekende 'De vrouw als eunuch' publiceerde, maakt in dit boek de balans op van de achterliggende periode. Ze wil daarmee een aanzet geven voor de discussie over feminisme in een nieuw millennium. Daarbij stelt ze dat, hoewel er op feministisch gebied schijnbaar veel is bereikt, gelijkberechtiging een zware tol heeft geëist: de ontkenning van vrouwelijkheid als kenmerk van enige betekenis. De oude strijd voor rechtvaardigheid en vrijheid is vervangen door een streven naar gelijkheid, dat leidde tot onderwaardering en zelfs ontkenning van vrouwelijkheid. Deze stelling wordt uitgewerkt in een groot aantal korte hoofdstukken, die ruwweg rond vier thema's zijn gegroepeerd, namelijk lichaam (borsten, baarmoeder, verminking), geest (werk, huishouden, verdriet), liefde (moeders, echtgenotes) en macht (bevrijding, girlpower). Hoewel makkelijk leesbaar en niet zonder humor geschreven, mist het boek de overtuigingskracht van 'De vrouw als eunuch'. De uitspraken zijn vaak a…Lees verder

Over Germaine Greer

CC BY 2.0 - Foto van/door Helen Morgan

Germaine Greer (Melbourne, 29 januari 1939) is een Australische literatuurwetenschapper en publiciste. Ze wordt beschouwd als een invloedrijke feministe. Ze is emeritus hoogleraar literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Warwick (Engeland) en was hoogleraar aan Newnham College van de Universiteit van Cambridge, waar ze ook studeerde.

Eén van haar bekendste boeken is De vrouw als eunuch (The female Eunuch) uit 1970. Hierin neemt ze stelling tegen de man als heteroseksuele veroveraar. Ze nam ook stelling voor de emancipatie van de man, de bevrijding van zijn mythische last van superioriteitsgevoel.

Germaine Greer provoceerde met haar uitspraken en uitgaven. Zo omschreef ze zichzelf als een "katholieke atheïst". Eén van haar laatste werken (The Beautiful Boy) was een boek met foto's van erotisch geëtaleerde mannelijke tieners.

Karel van de Graaf interviewde op 20 maart 1999 op Nederland 1 Germaine Greer over haar nieuwste boek. Greer stelde in…Lees verder op Wikipedia