Boek
Nederlands

Het huis aan het kanaal

Georges Simenon (auteur)

Het huis aan het kanaal

In de reeks:
Een weesmeisje dat opgroeit bij haar tante in Belgisch Limburg, voelt zich afwisselend aangetrokken door haar beide neven.
Extra onderwerp
Detectives, Detective, Romans
Titel
Het huis aan het kanaal
Auteur
Georges Simenon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La maison du canal
Uitgever
Antwerpen: Book and Media Publishing, 2002
175 p. : ill.
ISBN
90-5720-166-6

Besprekingen

Uitgeverij BMP pakt uit met Het huis aan het kanaal, een roman die nog nooit in het Nederlands is verschenen en bovendien een van de weinige Simenons die zich afspeelt in Vlaanderen, meer bepaald in het Limburgse Neeroeteren. Puttend uit de familiegeschiedenis langs moeders kant serveert de Waalse auteur ons een van zijn eerste psychologische romans. Nadat de vader van hoofdpersonage Edmée gestorven is, blijf zij als wees achter en wordt zij opgenomen bij verre familie in Limburg. Wanneer ze aankomt blijkt net de vader des huize te zijn overleden. Zoals steeds is de sfeerschepping weer erg sterk: de neerstriemende regen, de troosteloze velden, de talloze irrigatiekanaaltjes brengen de lezer onmiddellijk in een behoorlijk deprimerende atmosfeer. In deze barre omstandigheden beschrijft Simenon knap de spanningen in het gezin en de fatale gevolgen. Zeker niet Simenons beste roman, maar hoe dan ook zeer genietbaar. De uitgeverij heeft haar best gedaan om de Waalse schrijver te eren…Lees verder
Als wees en stadskind wordt de zestienjarige Edmée opgenomen in het gezin van een tante, die een kroeg heeft, ergens aan een kanaal in de Belgische provincie Limburg. Haar ontluikende seksualiteit fixeert zich beurtelings op haar neven. Eerst op Jef, die het goede vertegenwoordigt; ten slotte op Fred, de kwade genius van de familie, met wie zij ook trouwt. Uit jaloezie doodt Jef haar. Een roman over een non-communicatief milieu; enerzijds zijn er de gesloten karakters, anderzijds is er een taalprobleem: Vlaams tegenover Frans. Het leven wordt op oppervlakkige wijze van buitenaf beschreven. De ene ramp volgt noodlottig op de andere. Gezien het onderwerp en de zwakte van het verhaal zal het lezerspubliek in Nederland beperkt blijven. Achterin een katern met informatie over de band tussen Simenon en Belgisch Limburg. Op de achterflap staan enkele storende onjuistheden over het leven en werk van Simenon. Paperback; kleine druk.

Over Georges Simenon

Georges Joseph Christian Simenon (Luik, 13 februari 1903 – Lausanne, 4 september 1989) was een Franstalige Belgische schrijver. Simenon werd bij het grote publiek vooral bekend als de schrijver van 75 detectiveromans en 28 korte verhalen over Maigret. Daarnaast schreef hij nog eens 136 psychologische romans en honderden andere verhalen en novellen. Hij schreef aanvankelijk ook onder de pseudoniemen Georges Sim, Christian Brulls, Gom Gut, Georges d'Isly, Jean du Perry, Jean Dorsage, Jacques Dorsonne, Luc Dorsan, Georges-Martin-Georges en Gaston Vialis.

Biografie

Jeugd

Georges Simenon werd geboren te Luik, Rue Léopold 26 (nu nummer 24) als zoon van Désiré Simenon en Henriette Brühl. De voorouders van zijn vader waren afkomstig uit Wallonië, die van zijn moeder uit Nederland en Duitsland. Zijn vader was werkzaam als boekhouder bij een verzekeringsmaatschappij. Zijn drie jaar jongere broer Christian …Lees verder op Wikipedia