Dvd
Engels

Butch Cassidy and the Sundance Kid

George Roy Hill (regisseur), Burt Bacharach (componist), Paul Newman (acteur)
Twee bandieten blijven het Wilde Westen onveilig maken totdat de grond onder hun voeten te heet wordt en zij naar Bolivia moeten vluchten
Kijkwijzer
Vanaf 16 jaarVanaf 16 jaar
Titel
Butch Cassidy and the Sundance Kid
Regisseur
George Roy Hill
Componist
Burt Bacharach 1928-
Acteur
Paul Newman Robert Redford Katharine Ross
Taal
Engels
Uitgever
Twentieth Century Fox Home Entertainment, © 2001
1 dvd-video
Oorspr. opname
1969
Speelduur
ca. 106 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels, Italiaans, Grieks
EAN
8712626009788

Besprekingen

Klassieke western van George Roy Hill met in de hoofdrollen Paul Newman, Robert Redford en Katharine Ross. Twee roemruchte bandieten maken aan het begin van de twintigste eeuw Amerika onveilig. Als de grond onder hun voeten te heet wordt, vertrekken ze naar Bolivia. Ondanks hun poging tot goed gedrag, vervallen ze echter al weer snel tot het beroven van banken etc. De Speelfilmencyclopedie schrijft: 'De film behoort tot het genre waarin Hollywood uiterst bedreven is: het boeiend in beeld brengen van een actievolle story. (...) Het is ontspanning in zijn zuiverste vorm. 3 1/2 ster.' De film ontving diverse Oscars voor o.a. scenarioschrijver William Goldman, het camerawerk van Conrad Hall en voor de score van componist Burt Bacharach. Het lied 'Raindrops keep fallin' on my head' werd een wereldhit. De dvd bevat diverse interessante extra's zoals interviews met Paul Newman, Robert Redford, Katharine Boss, William Goldman en Burt Bacharach, en de documentaire The making of Butch Cassidy …Lees verder

Over George Roy Hill

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door

George Roy Hill (Minneapolis, 20 december 1921 – New York, 27 december 2002) was een Amerikaans regisseur.

Biografie

Hill haalde zijn pilootbrevet al op de leeftijd van 16 jaar. Vliegtuigen zijn een belangrijk onderwerp in zijn latere films, evenals vliegtuigrampen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Hill bij de marine als cargopiloot in de Stille Zuidzee. Na de oorlog werkte hij als verslaggever in Texas, waarna hij zijn studie afmaakte in Ierland.

Na zijn terugkeer in de Verenigde Staten begon hij met toneelgezelschappen rond te toeren. In 1952 speelde hij een bijrol in de film Walk East on Beacon, maar vervolgens ging hij weer voor 18 maanden in dienst als piloot in de Koreaanse Oorlog.

Daarna begon hij bij de televisie en ten slotte begon hij met het regisseren van films. De eerste was Period of Adjustment in 1962, gevolgd door Toys in the Attic in 1963.

The World of Henry Orie…Lees verder op Wikipedia