Boek
Engels

The mill on the floss

George Eliot (auteur)
Een molenaarsdochter, door omstandigheden gedwongen zich te gedragen als een onwetend, keurig Victoriaans meisje, leeft in voortdurend conflict met haar broer en gaat tenslotte ten onder aan haar behoefte aan ontwikkeling en waardering.
Titel
The mill on the floss
Auteur
George Eliot
Taal
Engels
Uitgever
Oxford: Macmillan, 1997
63 : ill.
Aantekening
Vereenvoudigde uitgave: 600 woorden
ISBN
043527337X 9780435273378

Besprekingen

In deze roman vertelt de schrijfster over de intelligente molenaarsdochter Maggie Tulliver en haar overheersende broer Tom. De auteur lijkt hier haar uiterst emotionele verhouding met haar eigen broer te beschrijven. Maggie wordt verliefd op een jongen wiens vader een conflict met haar eigen tirannieke vader heeft zodat ze niet met hem kan trouwen. Later brengt ze buiten haar wil een nacht door met een man waardoor iedereen vindt dat ze deze moet trouwen. Ze weigert en wordt door de maatschappij en haar broer verstoten. Erger nog is dat ze zichzelf deze misstap niet kan vergeven. Wanneer ze bij een overstroming haar broer van de verdrinkingsdood redt, verzoenen broer en zus zich. Helaas slaat hun bootje om en verdrinken ze beiden. Evenals Eliots andere boeken heeft ook dit boek een filosofische inslag. Hoewel haar populairste is dit niet haar sterkste boek. Het einde is ronduit melodramatisch. Paperback-editie met een modern omslag; goede letter en marges.

Over George Eliot

Mary Anne Evans (Nuneaton, Warwickshire, 22 november 1819 – Londen, 22 december 1880), bekend onder haar pseudoniem George Eliot, was een Engelse schrijfster en dichteres. Ze was ook journalist en vertaler en behoort tot de toonaangevende schrijvers van het victoriaanse tijdperk.

Levensloop

Jeugd

Mary Anne Evans werd geboren op het landgoed Arbury Hall, waar haar vader rentmeester was. Ze verwerkte veel jeugdherinneringen in haar boeken, vooral in The Mill on the Floss.

Ze ging eerst naar school in Nuneaton en daarna tussen haar dertiende en zestiende naar een kostschool in Coventry. In Nuneaton raakte ze bevriend met haar onderwijzeres Maria Lewis, een evangelische christen, met wie ze nog jaren bleef corresponderen. Naast haar schoolopleiding las ze veel. Ze had toegang tot de bibliotheek van Arbury Hall, waar ze kennismaakte met de klassieke Griekse schrijvers.

In…Lees verder op Wikipedia