Boek
Nederlands

Altrapsodie

Titel
Altrapsodie
Auteur
Geert Van Istendael
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas, 1997
140 p.
ISBN
90-254-2454-6 (hardback) 9789025424541 (hardback)

Besprekingen

Deze roman speelt zich af op het Vlaamse platteland en in Brussel van 1920 tot 1970. De ik-figuur vertelt over zijn tante Adèle, een mooie vrouw met een prachtige stem, die is opgegroeid in een conservatief, bekrompen r.k.-milieu. Een artiest wordt daar als zondig beschouwd. En trouwens: iedereen dient thuis te blijven. Adèle heeft stiekem les op het Antwerps conservatorium en studeert daar o.a. de Altrapsodie van Brahms (zie titel van het boek). Maar volgens Moeder Overste is Brahms een protestant en die wil ze niet horen. Volgens Adèles vriend is de muziek van Brahms decadent en joods. Hij laat haar in de steek. Ze verliest tijdelijk haar stem en wordt pastoorsmeid op een afgelegen dorp. Boeiend wegens de milieutekening en de achtergronden (antisemitisme, collaboratie). Uitstekend verteld in een vloeiende stijl. Literair waardevol, aanbevolen voor groot publiek. Pocketeditie; kleine druk, krappe marge.

Over Geert Van Istendael

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Tim De Couvreur

Geert van Istendael, het pseudoniem voor Geert Maria Mauritius Julianus Vanistendael (Ukkel, 29 maart 1947) is een prozaschrijver, dichter, essayist, publicist en vertaler. Voorheen was hij ook journalist en nieuwslezer.

Biografie

Van Istendael groeide op in een internationaal gericht en intellectueel milieu. Zo was zijn vader August Vanistendael, die drie dichtbundels publiceerde, persoonlijk raadgever van de (West-)Duitse bondskanselier Konrad Adenauer en kardinaal Frings van Keulen. Van Istendael bracht een gedeelte van zijn jeugd door in de Nederlandse stad Utrecht, in de wijk Oog in Al, en heeft sindsdien een grote (doch niet altijd onkritische) liefde voor Nederland en de Nederlanders gekoesterd. Hij is de broer van Frans Vanistendael, oud-hoogleraar fiscaal recht aan de Katholieke Universiteit Leuven en aldaar tot 2005 decaan van de faculteit rechtsgeleerdheid en van Stefan Vanistendael, publicist en demograaf.

Lees verder op Wikipedia