Boek
Nederlands

De avonturen van Miguel Littín : roman

Ook verschenen als Clandestien in Chili : het verhaal van de filmer Miguel Littín

Gabriel García Márquez (auteur), Mieke Westra (vertaler)

De avonturen van Miguel Littín : roman

Ook verschenen als Clandestien in Chili : het verhaal van de filmer Miguel Littín

Reportage, geschreven n.a.v. een interview dat García Márquez had met de gevluchte Chileense filmer over diens ervaringen in Chili tijdens de clandestiene opnamen voor een filmdocumentaire.
Extra onderwerp
POL, Romans
Titel
De avonturen van Miguel Littín : roman
Ook verschenen als
Clandestien in Chili : het verhaal van de filmer Miguel Littín
Auteur
Gabriel García Márquez
Vertaler
Mieke Westra
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
La aventura de Miguel Littín clandestino en Chile
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2010
158 p.
ISBN
9789029087049 (hardback)

Besprekingen

De Chileense filmregisseur Miguel Littin behoort tot de geëngageerde Chileense filmers die als groep actief waren tijdens de regering Allende. Na de staatsgreep van Pinochet in 1973 vluchtte hij. Thans woont hij in Spanje. Hij maakte o.a. in Nicaragua 'Alsino y el Condor' (1982). Begin 1985 reisde hij clandestien naar Chili om daar een filmdocumentaire te maken over het leven onder de militaire dictatuur. Tot de spectaculair minutieuze voorbereidingen hoorde o.a. Littins gedaanteverwisseling van gebaarde non-conformist tot gepolijste Uruguayaanse zakenman. De bekende Colombiaanse schrijver en Nobelprijswinnaar G. García Márquez interviewde Littin uitgebreid n.a.v. diens Chileense ervaringen en werkte dit interview om tot een boeiende reportage, die hij zelf als 'emotionele reconstructie' bestempelt en waarin zijn stijlkenmerken duidelijk opvallen: vaart, aandacht voor de pittoreske anekdotes, evocatieve beschrijvingen. Gebonden; normale druk.

Over Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez (Aracataca, 6 maart 1927 – Mexico-Stad, 17 april 2014), ook Gabo genoemd, was een Colombiaans schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur. Hij was tevens publicist, journalist en politiek activist. García Márquez werd gezien als het gezicht en belangrijkste exponent van het magisch realisme, hoewel zijn schrijfstijl daar niet helemaal in valt te plaatsen.

Levensloop

Gabriel García Márquez werd op 6 maart 1927 in de Colombiaanse kustplaats Aracataca geboren. Hij is de zoon van Gabriel Eligio García en Luisa Santiaga Márquez Iguarán, dochter van kolonel Nicolás Márquez en Tranquilina Iguarán, waar de jonge Gabriel opgroeide nadat zijn ouders naar Riohacha verhuisden.

In 1936 overleed kolonel Nicolás Márquez, wat voor Gabriel de reden was om voor zijn opleiding naar Barranquilla te verhuizen. Hij volgde vanaf 1940 het voortgezet onderwijs in de Colegio San José, en behaalde in…Lees verder op Wikipedia