Boek
Spaans

Cien años de soledad

Ontstaan, bloei en verval van het geslacht der Buendia's in de door hen gestichte stad Macondo.
Titel
Cien años de soledad
Auteur
Gabriel García Márquez
Taal
Spaans
Uitgever
Barcelona: Random House Mondadori, 2004
495 p.
ISBN
84-9759-220-4

Andere talen:

Besprekingen

Belangrijkste roman van de Nobelprijswinnaar 1982. José Arcadio Buendia is de stichter van het dorp Macondo, ergens in Zuid-Amerika. Op zeer hoge leeftijd sterft hij als een krankzinnige. Zijn zoon Aureliano neemt de leiding over en vol verlangen de sociale toestanden te verbeteren, ontketent hij tal van revoluties. Niettemin groeit het dorp uit tot een stad, dank zij een grote bananenplantage. Stakingen echter verplichten de maatschappij de exploitatie te staken. Radikale veranderingen, die in de vele generaties Buendia worden doorgevoerd, zijn niet in staat Macondo te redden. Een uiterst spannend boek dat in fictie de feitelijke trieste realiteit schetst van het Zuidamerikaanse volk. Normale druk.

Over Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez (Aracataca, 6 maart 1927 – Mexico-Stad, 17 april 2014), ook Gabo genoemd, was een Colombiaans schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur. Hij was tevens publicist, journalist en politiek activist. García Márquez werd gezien als het gezicht en belangrijkste exponent van het magisch realisme, hoewel zijn schrijfstijl daar niet helemaal in valt te plaatsen.

Levensloop

Gabriel García Márquez werd op 6 maart 1927 in de Colombiaanse kustplaats Aracataca geboren. Hij is de zoon van Gabriel Eligio García en Luisa Santiaga Márquez Iguarán, dochter van kolonel Nicolás Márquez en Tranquilina Iguarán, waar de jonge Gabriel opgroeide nadat zijn ouders naar Riohacha verhuisden.

In 1936 overleed kolonel Nicolás Márquez, wat voor Gabriel de reden was om voor zijn opleiding naar Barranquilla te verhuizen. Hij volgde vanaf 1940 het voortgezet onderwijs in de Colegio San José, en behaalde in…Lees verder op Wikipedia