Boek
Nederlands

Een dodelijk venijn

Fred Vargas (auteur), Rosa Pollé (vertaler), Nini Wielink (vertaler)
Commissaris Jean-Baptiste Adamsberg raakt geïntrigeerd door het bericht dat in de omgeving van Nîmes drie mannen van rond de tachtig zijn gestorven ten gevolge van een beet door een kluizenaarsspin en stort zich op deze zaak.
Titel
Een dodelijk venijn
Auteur
Fred Vargas
Vertaler
Rosa Pollé Nini Wielink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Quand sort la recluse
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2018
392 p.
ISBN
9789044540093 (paperback)

Besprekingen

Elfde deel in de reeks ‘Adamsberg’ van de Franse historica, archeologe en schrijfster. Hoofdpersoon is de Parijse commissaris Jean-Baptiste Adamsberg, die geïntrigeerd raakt door het bericht dat in de omgeving van Nîmes drie mannen van rond de tachtig zijn gestorven ten gevolge van een beet door een kluizenaarsspin. Normaliter is zo’n beet niet dodelijk, waarom nu wel? De naam van de spin herinnert hem aan een Middeleeuws gebruik vrouwen in te metselen die de hoogste vorm van ascese wilden bereiken, maar hij is zich een traumatische jeugdherinnering niet bewust. Zijn medewerkers kunnen niet volgen waarom hij zich op deze zaak stort, maar zodra hij ontdekt dat in een weeshuis een bende met de naam ‘kluizenaarsspin’ andere weeskinderen terroriseerde, komt hij dichter bij de waarheid. Adamsberg is geen standaard commissaris en de politieromans uit deze reeks zijn dat ook niet. De poëtische teneur van de tekst en de eruditie van de personages geven deze serie een meerwaarde die opweegt te…Lees verder

Eerst dineren, dan speuren

Seriemoordenaar slaat toe met gif van dik veertig kluizenaarsspinnen, best onpraktisch, maar effectief.

Dineren in een brasserie in Parijs, of liever nog in de buitenlucht op het Zuid-Franse platteland: de thriller 'Een dodelijk venijn' is de ideale manier voor Frankrijkgangers om alvast in de stemming te komen.

Commissaris Jean-Baptiste Adamsberg, de vaste held van de Franse schrijfster Fred Vargas, gaat weken besteden aan een opvallende reeks moorden op oudere mannen. Maar niet voordat hij, in de traditie die Simenons Maigret begon, de inwendige mens heeft versterkt.

Een soepje vooraf, gevolgd door een kipschotel met wijn en ondertussen fijne gesprekken met de leden van zijn rechercheteam. Over de moorden uiteraard, maar ook over persoonlijke zaken. En na dit al een middagdutje om het speurdersbrein weer scherp te krijgen.

Adamsberg zal al snel ontdekken dat die oude mannen allen om zeep zijn geholpen met het gif van de zogeheten kluizenaarsspin. Een uiterst schuw insect dat zijn naam eer aandoet door zoveel mogelijk weg te vluchten. De spin heeft wel wat gif i…Lees verder

Over Fred Vargas

CC BY 3.0 br - Foto van/door Marcello Casal Jr./ Agência Brasil

Fred Vargas, pseudoniem van Frédérique Audoin-Rouzeau, (Parijs, 7 juni 1957) is een Franse historicus, archeologe en schrijfster. De voornaam in haar pseudoniem is de afkorting van haar voornaam. De achternaam in haar pseudoniem koos ze in navolging van haar tweelingzus Joëlle, die als schilder werkte onder het pseudoniem Jo Vargas. De naam verwijst naar Maria Vargas, een personage dat door Ava Gardner werd gespeeld in de film The Barefoot Contessa. Haar broer is historicus Stéphane Audoin-Rouzeau.

Carrière

Vargas is archeozoöloge en geschiedkundige van opleiding en is gespecialiseerd in dierlijk gebeente. Ze werkte aanvankelijk voor het Franse nationaal wetenschappelijk onderzoekcentrum CNRS, vanaf 1988. Later ging ze naar het Pasteur Instituut, als eukariotisch archeologe. Vargas startte een project over de epidemiologie van de Zwarte Dood en Builenpest, wat resulteerde in een werk …Lees verder op Wikipedia