Boek
Nederlands

Larski slaat alarm

Frank Westerman (auteur), Vera Westerman (auteur), Martijn Van der Linden (illustrator)
Edwin en Adinde zijn ingesneeuwd op Schiermonnikoog. Ze zijn blij dat ze niet naar school hoeven. Maar het wordt steeds kouder en de voedselvoorraad slinkt. Dan ontdekken ze een poolhondje, Larski. Hij beseft dat de kou gevaarlijk is en bedenkt een plan.
Onderwerp
Poolhonden, Eilanden, Winter
Titel
Larski slaat alarm
Auteur
Frank Westerman Vera Westerman
Illustrator
Martijn Van der Linden
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2012
121 p. : ill.
ISBN
9789045114170 (hardback)

Besprekingen

Edwin (10) en Adinde (8) gaan met vader en moeder naar Schiermonnikoog. Het is er bar koud. In het begin is de vrieskou nog gezellig (bouwen van een iglo), maar dan raken ze geïsoleerd van de bewoonde wereld. Ze ontdekken een verdwaald poolhondje, dat ze Larski noemen. De Laplandse sledehond voelt intuïtief aan dat hij de dieren bijeen moet drijven en redden. Een spannend avontuur volgt. Vanuit de derde persoon verteld door verschillende personen. Er zijn ook hoofdstukken waarbij de gedachten van de poolhond centraal staan. Op onnadrukkelijke wijze is er informatie (weer/klimaat en de opwarming van de aarde) in het avontuurlijke verhaal gestopt. De potloodillustraties in wisselend formaat zijn het mooist als de natuur gevisualiseerd wordt. Debuut van de auteur als jeugdboekenschrijver. Hij schreef dit boek samen met zijn tienjarige dochter Vera na een ijzige kerstvakantie op Schiermonnikoog. Een vlot leesbaar en veilig avonturenverhaal dat door dierenliefhebbers gewaardeerd zal worden…Lees verder

Over Frank Westerman

Frank Martin Westerman (Emmen, 13 november 1964) is een Nederlands journalist en schrijver. Sinds 2002 woont en werkt hij in Amsterdam.

Loopbaan

Westerman groeide op in een Nederlands-hervormd gezin in Assen, als zoon van een NAM-ingenieur. Hij studeerde Tropische Cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Voor zijn afstudeeronderzoek verbleef hij in 1987 in Puno in het zuiden van Peru, waar hij de precolumbiaanse irrigatiemethoden van de Aymara in de Andes bestudeerde. In die tijd schreef hij zijn eerste journalistieke reportages.

In 1992 werd Westerman correspondent voor de Volkskrant in Belgrado. Als verslaggever van NRC Handelsblad bezocht hij nadien diverse internationale brandhaarden. Samen met collega-journalist Bart Rijs wist hij als enige journalist door te dringen tot Srebrenica ten tijde van de val in 1995. Zij schreven daarover het boek Het zwartste scenario waarbij ze geheime VN…Lees verder op Wikipedia