Boek
Nederlands

Een nieuwe thuis voor Treesje

Frank Pollet (auteur), Merel Eyckerman (illustrator)
+1
Een nieuwe thuis voor Treesje
×
Een nieuwe thuis voor Treesje Een nieuwe thuis voor Treesje
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Meester Werner vertelt zijn klas over Treesje, het minivarkentje dat weg moet bij zijn buurvrouw. Muk weet met moeite haar ouders te overhalen om Treesje in huis te nemen. Groot is de verbazing bij Muk en haar vrienden wanneer ze Treesje voor het eerst te zien krijgen en merken dat ze niet zo mini is als ze verwacht hadden.
Onderwerp
Varkens
Titel
Een nieuwe thuis voor Treesje
Auteur
Frank Pollet
Illustrator
Merel Eyckerman
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2013
126 p. : ill.
ISBN
9789022328620 (hardback)

Besprekingen

Meester Werner vertelt zijn klas dat zijn buurvrouw gaat verhuizen. Helaas kan ze Treesje, haar minivarken, niet meenemen en dus is de vraag: wie van de leerlingen wil voor haar zorgen? Muk voelt hier wel voor, maar haar moeder is minder enthousiast. Varkens houd je nu eenmaal niet in een flatgebouw. Muk weet echter precies hoe ze haar moeder moet bespelen en na de verzekering dat een ‘MINIvarkenTJE’ niet zoveel plaats inneemt, mag het diertje komen.
Als Muk samen met haar vrienden Sam en Melle enkele dagen later met een schoenendoos in de hand het varkentje gaat ophalen bij de buurvrouw van de meester, wacht een grote verrassing. Treesje blijkt een knorrend, volwassen hangbuikzwijn te zijn en verre van klein. Tja!
Maar Trees(je) is een schat en zodra de drie over de eerste schrik heen zijn, sluiten ze vriendschap met het dier en brengen haar gezamenlijk naar de flat waar Muk woont. Muks moeder is not amused; zodra ze het enorme beest ziet, gaat de deur op slot. Terugbrenge…Lees verder
Meester Werner zoekt een nieuw onderkomen voor Treesje, het minivarkentje van zijn buurvrouw. Muk wil haar graag hebben en na veel aarzelen mag het van mama. Treesje blijkt echter niet zo mini te zijn als ze dachten en mama gaat toch niet akkoord. Muk wil Treesje houden en besluit om, met hulp van haar vrienden Sam en Melle, Treesje te verstoppen. Dat blijkt echter niet zo eenvoudig en levert de nodige problemen op in de buurt. Dan vindt mama Treesje in de kelderbox.... Grappig verhaaltje waarin de capriolen van Treesje voor de nodige consternatie zorgen. Vlaams getint taalgebruik (proper, sakkerde, tof) met veel dialoog en afwijkende zinsconstructies ('Als ik de dief vind, zal die er niet goed van zijn, dat weet ik zeker'). Sobere opmaak met inspringende regels, fors lettertype. Bevat enkele eenvoudige zwart-witillustraties. Redelijk bruikbaar boekje voor kinderen vanaf ca. 8 jaar.

Een nieuwe thuis voor Treesje

Meester Werner zoekt een nieuwe thuis voor Treesje. Treesje is het minivarken van zijn buurvrouw. Ze vertrekt naar Canada. Muk voelt zich meteen geroepen. Maar dan moet ze mama overhalen. Ze wonen immers in een flat en daar is geen plaats voor dieren. Maar zo'n mini-varkentje is toch wel mogelijk? Muk krijgt uiteindelijk haar zin. Wanneer ze het varkentje samen met haar vrienden Sam en Melle gaat ophalen, valt ze bijna omver van verbazing. Dit is geen minivarken maar een hangbuikzwijn. Wat nu? Ze verstoppen het varken in het tuinhuis. Wanneer ze tijdens de middag gaan controleren of alles is orde is, is Trees de tuin van de buurman aan het plunderen. Dit is hopeloos! De volgende dag is Trees opnieuw uitgebroken en verwoest ze de bloemen van de buren. Uiteindelijk sluiten ze Trees op in de kelder. Dit blijft echter niet geheim en wanneer mama het varken ontdekt, wil ze dit koste wat het kost naar de kinderboerderij brengen. Uiteindelijk komt alles goed en wordt er voor Trees een degeli…Lees verder

Over Frank Pollet

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Nieuwsmeester

Frank Pollet (Sint-Niklaas, 5 juli 1959) is een Vlaamse schrijver van poëzie en jeugdboeken.

Carrière

De kinderboeken van Frank Pollet werden tweemaal bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury, met de Trofee LEES 1 7 en met de Inclusieve Griffel 2015. Werk van hem werd vertaald naar het Frans, Indonesisch en Chinees.

In 2016 ontving Frank Pollet de Cultuurprijs van de Stad Sint-Niklaas.

Frank Pollet en zijn vrouw Moniek Vermeulen vormen samen de hoofdredactie van KITS, een actualiteitenmagazine voor kinderen van 10 tot 12 jaar.

Bibliografie

Kinder- en jeugdboeken

 • Woordbrigade
 • Opastop!
 • Vanillo!
 • Crapuultjes!
 • De Put!
 • Kierewieteke!
 • Zonder Doel
 • Burenboel!
 • Gezellig op het kerkhof!
 • Rotvos!
 • Meisj…Lees verder op Wikipedia

Suggesties