Boek
Nederlands

Crapuultjes !

Frank Pollet (auteur)

Crapuultjes !

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Onder invloed van manager Zonzin laat meisje Minnebo haar vrienden in de steek als ze met haar mooie stem een talentenjacht wint. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Schoolleven, Zingen
Titel
Crapuultjes !
Auteur
Frank Pollet
Taal
Nederlands
Uitgever
Waasmunster: Abimo, 2001
125 p.
ISBN
90-59320-05-0

Besprekingen

Het begin van het boek wekt verwachtingen: een schoolklas, aardige meester, plannen voor een kerstshow met het schoolkoor, een nieuwe, minder aardige meester, een manager op zoek naar talent en een ontluikende liefde tussen Meisje en Karel. Allemaal ingrediënten voor een grappig en gezellig verhaal. Maar dan houdt het op en het verhaal over hoe een schoolmeisje tot een sterretje wordt getransformeerd dat moet meedoen aan een wedstrijd op de televisie, hangt vervolgens met karikaturen en ongeloofwaardigheden aan mekaar. Een schooldirectrice die de glorie van haar school boven het belang van haar leerlingen stelt, ouders die hun dochtertje zonder meer aan uitbuiting blootstellen, klasgenootjes die Meisje -- want zij is het beoogde sterretje -- zonder meer laten vallen, Meisje dat de wedstrijd wint maar vóór de prijsuitreiking ontgoocheld wegloopt, ouders van diezelfde klasgenootjes die Meisje in de kerstnacht botweg de deur wijzen, een larmoyante verzoening van alle partijen op de kerst…Lees verder
Meisje Minnebo heeft een mooie stem en komt via het schoolkoor en manager Zonzin in de mallemolen van de talentenjacht terecht. Haar ouders zijn reuzetrots en volgen alles kritiekloos. Vriendin Kelly, kersvers vriendje Karel en de rest van de klas voelen zich echter buitengesloten en sluiten op hun beurt Meisje, ofwel artieste Bonnie, buiten. Met hulp van Charel Schijt, de zondebok van het dorp, komt alles toch nog goed. 'Laat nooit je vrienden in de steek, want daar krijg je spijt van', is de moraal van dit verhaal. Naast de hoofdstukjes vol dialogen zijn handgeschreven dagboekfragmenten van Meisje opgenomen. Het taalgebruik is ondergeschikt aan de boodschap. Het is aan de ene kant nogal populair - 'crapuultjes' is de aanspreekvorm die Meester Wuytack voor zijn klas gebruikt -, aan de andere kant formeler: 'Meisje had zich de bedenking gemaakt…….' of 'Maar roep het eens in zijn gezicht'. Voorspelbaar verhaal waarin de 'slechterikken' het afleggen tegen de goede eigenschappen in de…Lees verder

Over Frank Pollet

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Nieuwsmeester

Frank Pollet (Sint-Niklaas, 5 juli 1959) is een Vlaamse schrijver van poëzie en jeugdboeken.

Carrière

De kinderboeken van Frank Pollet werden tweemaal bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury, met de Trofee LEES 1 7 en met de Inclusieve Griffel 2015. Werk van hem werd vertaald naar het Frans, Indonesisch en Chinees.

In 2016 ontving Frank Pollet de Cultuurprijs van de Stad Sint-Niklaas.

Frank Pollet en zijn vrouw Moniek Vermeulen vormen samen de hoofdredactie van KITS, een actualiteitenmagazine voor kinderen van 10 tot 12 jaar.

Bibliografie

Kinder- en jeugdboeken

 • Woordbrigade
 • Opastop!
 • Vanillo!
 • Crapuultjes!
 • De Put!
 • Kierewieteke!
 • Zonder Doel
 • Burenboel!
 • Gezellig op het kerkhof!
 • Rotvos!
 • Meisj…Lees verder op Wikipedia