Boek
Nederlands

Burenboel

Frank Pollet (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De familie Smet krijgt nieuwe buren: ze lenen van alles, hun katten vreten de vijver leeg en er is altijd rumoer. Hoe krijgt de familie Smet de rust van vroeger terug? Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Buren, Familie
Titel
Burenboel
Auteur
Frank Pollet
Taal
Nederlands
Uitgever
Waasmunster: Abimo, 2000
126 p.
ISBN
90-75905-77-7

Besprekingen

Het kan niet missen, na het eerste hoofdstuk weet de lezer al dat er nooit een goede verstandhouding zal ontstaan tussen de familie Smet en de nieuwe buren, de familie Dejaegher. De verschillen zijn levensgroot en nemen alleen maar toe. De inkeurige familie Smet tegenover het losse gezin Dejaegher. De lerares, de bankbediende die steeds op promotie wacht en de twee dochters tegenover de journalist, de huisvrouw, zoon, dochter en een geadopteerde zoon plus vijf katten en een hond. Mevrouw Smet, Godelieve, weet al vanaf het eerste ogenblik dat de nieuwe buren niet kunnen deugen en er gebeuren allerlei zaken die haar mening bevestigen. Ze stuurt dan ook voortdurend haar man er opuit om zijn beklag te doen als er weer eens iets is misgegaan. Dat ritueel loopt als een grappige rode draad door het verhaal. Elke toenaderingspoging door de Dejaeghers wordt afgewimpeld.
In 12 hoofdstukken die elk uit een a- en een b-gedeeltje bestaan, Smet-Dejaegher, worden de gebeurtenissen verteld. Een fo…Lees verder
Verhaal waarin twee burenfamilies het elkaar lastig maken. De familie Smet leidt een gereguleerd, kraakhelder, overzichtelijk leventje, in tegenstelling tot hun (nieuwe) buren: de familie Dejaegher leeft chaotischer, minder gedisciplineerd en meer vanuit het principe 'leven en laten leven'. In de loop van een jaar, elk hoofdstuk vertelt een gebeurtenis uit een maand van dat jaar, doen zich diverse confrontaties voor die te maken hebben met overlast van elkaar: gitaargejank, katten die de vijver leeg eten, een sneeuwbal die door het slaapkamerraam vliegt en gebruikt vuurwerk dat heel de tuin bedekt. De buren komen er niet toe om een en ander met elkaar uit te praten. Tot de familie Smet besluit om te verhuizen… De hoofdstukken in dit wat stereotype, traag op gang komende, maar allengs levendiger en sprekender wordend verhaal staan, als goede buren!, netjes naast elkaar: 1a - 1b; 2a - 2b; etc., waarbij per hoofdstuk een van de buren centraal staat. De geschiedenis kent een verrassend sl…Lees verder

Over Frank Pollet

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Nieuwsmeester

Frank Pollet (Sint-Niklaas, 5 juli 1959) is een Vlaamse schrijver van poëzie, jeugdboeken en theater. Tevens is hij werkzaam als journalist.

Carrière

De kinderboeken van Frank Pollet werden tweemaal bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury, met de Trofee LEES 1 7 en met de Inclusieve Griffel 2015. Werk van hem werd vertaald naar het Frans, Indonesisch en Chinees.

In 2016 ontving Frank Pollet de Cultuurprijs van de Stad Sint-Niklaas.

Frank Pollet en zijn vrouw Moniek Vermeulen vormen samen de hoofdredactie van KITS, een actualiteitenmagazine voor kinderen van 10 tot 12 jaar.

Bibliografie

Kinder- en jeugdboeken

  • Woordbrigade
  • Opastop!
  • Vanillo!
  • Crapuultjes!
  • De Put!
  • Kierewieteke!
  • Zonder Doel
  • Burenboel!
  • Gezellig…Lees verder op Wikipedia