Boek
Nederlands

Door de lens : en wat Sid daar allemaal vond

Frank Adam (auteur), Tom Schamp (illustrator)
+1
Door de lens : en wat Sid daar allemaal vond
×
Door de lens : en wat Sid daar allemaal vond Door de lens : en wat Sid daar allemaal vond

Door de lens : en wat Sid daar allemaal vond

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Deze ochtend lijkt het of iedereen in Sids omgeving boos is: Blauwe Beer, zijn ouders en ook Lies. Sid pakt een camera. Hij kijkt en filmt. Filosofische prentvertelling met paginagrote illustraties in dekkende kleuren. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Ruzie, Film, Vriendschap
Titel
Door de lens : en wat Sid daar allemaal vond
Auteur
Frank Adam
Illustrator
Tom Schamp
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2009
[26] p. : ill.
ISBN
9789058385437

Besprekingen

Het leven is geen film

Samen met Frank Adam maakte Tom Schamp Door de lens, over een jongen die het leven door het oog van een camera bekijkt.

Surrealisme vormt een rode draad door het werk van illustrator Tom Schamp. Door de lens speelt zich af in een wereld tussen droom en werkelijkheid, net zoals het spiegelland van Lewis Carroll waaraan het boek zijn titel en motto ontleent (Through the looking glass). Sid wordt wakker met een camera op zijn bed en gaat een film draaien. Al snel ontvlucht hij zijn huis, waar moeder en vader boos aan tafel zitten na een nachtje doorwerken. De rest van Sids ervaringen wordt gekleurd door de angst om terug naar huis te gaan.

De avonturen die hij filmt, zijn niet gebonden aan logica: een platgereden slak spreekt hem toe vanuit de dood, en de wind vertelt hem dat hij nooit boos is, maar van lachen houdt. Frank Adam hanteert in zijn jeugdboeken een gedurfde, absurde stijl, maar hij weet daarbij niet altijd maat te houden. De meeste van zijn verhalen ontsporen uiteindelijk en worden zo absurd dat ze op het laatst nauwelijks nog interessant zijn.

De vele beelden die de tekst oproe…Lees verder

Er is de titel, en vervolgens het citaat boven het colofon: "Ik zal je alles vertellen wat ik weet over het Spiegelhuis. De boeken lijken wel een beetje op die van ons, alleen staan de woorden verkeerd om." Met die referenties aan Alice in Spiegelland verwacht je je aan een hoop leuk, al dan niet nonsensicaal (taal)spel of aan min of meer verscholen filosofische breinbrekers. Maar zo is het niet in dit prentenboek van Frank Adam en Tom Schamp. Voldoende contradictorische en absurde wendingen, enig taalspel en spiegeling, enkele doordenkertjes, dat wel, maar geen surreëel-logisch opgebouwd verhaal zoals bij Lewis Carroll. Adams verhaal bevat een boodschap over het begrijpen van boosheid, en dat spoort niet altijd even goed met een Carrolliaanse aanpak.

Sid is een jongen met een grote interesse in film. Op een ochtend krijgt hij een handcamera: "dromen duurt soms langer dan je slaapt" (deze frase gebruikte Adam al eens in het eerste boek Confidenties aan een ezelsoor…Lees verder
Sid droomt dat hij een film maakt en wordt wakker met een camera in zijn hand. Die morgen lijkt het wel of iedereen boos is: Blauwe Beer, zijn ouders en ook Lies, die haar tong naar hem uitsteekt. Sid pakt de camera en filmt. Fris en intrigerend prentenboek met een origineel verhaal over een jongen die door de camera naar zijn leven kijkt, dat hij niet helemaal begrijpt. Hij observeert, filosofeert en relativeert. Hij ontdekt dat onder de emotie boosheid, andere gevoelens schuilgaan zoals verdriet, angst en eenzaamheid. De goed leesbare, vrij lange tekst van de prentvertelling is afgedrukt in de rustige delen van de dubbele paginagrote illustraties, zowel in zwarte letters als in witte tegen een donkerder achtergrond. Verhaal en afbeeldingen vormen een knappe eenheid en hebben beide poëtische en surrealistische trekken. Zo wordt het bovengenoemde gevoel van boosheid vergeleken met een doos waar steeds weer een andere doos inzit. In de artistieke tekeningen in volle dekkende kleuren, z…Lees verder

Door de lens

Sid droomt dat hij een film maakt, en 's morgens ligt er een camera in zijn hand. Blauwe Beer wil echter niet meespelen in de film, want hij is ochtend-boos. Bij zijn ouders kan hij ook niet terecht, want die zijn nacht-boos. Zij ruziën er op los. Waarover? Dat is voor Sid een raadsel. Hij trekt de wereld in, zijn ene oog dicht en zijn andere oog glurend door de lens van de camera. Zo wil hij ontdekken wat 'boos' is. Als een doos met vele kleinere dozen erin. Een van verdrietig, een van bang, enzovoort. Maar wat zit er diep binnenin het allerkleinste doosje? Adams creëert hier een verhaal over boos zijn, maar maakt het de lezer niet gemakkelijk. Het standpunt van de jongen Sid die de wereld tracht te begrijpen met zijn camera ertussenin is origineel, maar het chronologische verhaal schippert tussen droom en realiteit, tussen logica en gedachtesprongen. Daar 'wringt de schoen': het voelt wat aan als kant noch wal. Geen absurde droomsequenties of nonsensikale taalspelletjes als bij Loui…Lees verder

Over Frank Adam

Frank Adam (Brugge, 18 augustus 1968) is een Vlaams auteur die hoofdzakelijk theater en filosofische teksten schrijft.

Biografie

Adam studeerde Arabische, Griekse en Germaanse Talen en Letterkunde aan de KU Leuven.

Hij debuteerde als auteur in 1992, is lid van de redactie van het literaire tijdschrift De Brakke Hond en lesgever aan de schrijversacademie in Brugge.

Hij begon zijn schrijversloopbaan naar aanleiding van een vraag van zijn zoontje met Waarom ik altijd nee zeg (Querido) in 2001. Ook Mijn mond eet graag spinazie maar ik niet (2002, Querido) keek door de ogen van een kleuter naar de wereld van de grote mensen. Het boek leidde ook tot een theatervoorstelling voor kinderen. De passie van de puber leverde de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek van 2006 op. In juli 2012 verscheen VWS-cahier 270 over Adam, samengesteld door Jooris Van Hulle.

Bibliogr…Lees verder op Wikipedia