De bewoners van een Vlaams dorpje verzetten zich heftig tegen de bouw van een nieuwe brug over de Schelde. Wanneer de vriendin van hun aanvoerder een relatie aanknoopt met de ingenieur die de brug zal bouwen, heeft dit dramatische gevolgen
Titel
Mira / regie Fons Rademakers ; scen. Hugo Claus ; naar de roman De teleurgang van de Waterhoek van Stijn Streuvels
Regisseur
Fons Rademakers
Scenarist
Hugo Claus
Naar het werk van
Stijn Streuvels
Taal
Nederlands
Uitgever
[Hilversum]: A-Film, 2003 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1971
Speelduur
ca. 100 min.
Aantekening
Breedbeeldeditie Nederlands gesproken Ondertiteling : Nederlands, Duits, Frans, Engels
EAN
8716777039670

Besprekingen

Nederlands-Belgische coproductie uit 1971 van Fons Rademakers. Met Willeke van Ammelrooy, Jan Decleir e.a. Scenario van Hugo Claus gebaseerd op de roman De Teleurgang van De Waterhoek van Stijn Streuvels. De Speelfilmencyclopedie geeft 3 1/2 ster: 'Dorpsbewoners verzetten zich tegen een brug over de Schelde en Decleir wordt na een aanval op de landmeters opgepakt. Zijn vriendin (van Ammelrooy in haar beste rol) wordt verliefd op de ingenieur die de brug moet bouwen. Dit is een van de boeiendste films uit Rademakers carrière (...), met bruisend camerawerk van Eddy van den Enden en goed spel, hoewel de dialogen van Hugo Claus' scenario nogal stijf zijn.' De film won verschillende prijzen. De technische kwaliteit is uitstekend.

Over Fons Rademakers

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Alphonse Marie (Fons) Rademakers (Roosendaal, 5 september 1920 – Genève, 22 februari 2007) was een Nederlandse acteur, filmregisseur en filmproducent. In 1960 werd zijn eerste speelfilm genomineerd voor een Oscar. In 1987 kreeg hij een Oscar voor De aanslag (1986).

Biografie

Rademakers werd geboren als zoon van de plaatselijke gemeentesecretaris. Hij was aanvankelijk acteur en toneelregisseur. In 1955 wist hij echter voor zichzelf een beurs van de overheid voor een buitenlandse filmstage te regelen (de Filmacademie bestond in die tijd nog niet). Met de kennis die hij opdeed op de set bij Vittorio De Sica in Rome, en later bij Jean Renoir en Joris Ivens in Parijs, wilde hij bij thuiskomst een Nederlandse speelfilmindustrie helpen opzetten.

Rademakers debuteerde met Dorp aan de rivier (1958), de eerste Nederlandse speelfilm die werd genomineerd voor een Oscar.

Hij ontwikkelde een voorliefde voor verfilm…Lees verder op Wikipedia