Dvd
Nederlands
Aanklacht tegen politieke wantoestanden in Nederlands-Indie͏̈ in het midden van de 19e eeuw. Een bestuursambtenaar die zich tegen het wanbeleid verzet wordt gedwongen ontslag te nemen
Onderwerp
Nederlands-Indië
Titel
Max Havelaar
Regisseur
Fons Rademakers
Naar het werk van
Multatuli
Acteur
Peter Faber Rutger Hauer 1944-2019
Taal
Nederlands
Uitgever
A Film, 2008
1 dvd-video
Oorspr. opname
1976
Speelduur
170 min.
Aantekening
Nederlands gesproken Ondertiteling: Nederlands, Duits, Frans, Engels, Italiaans
EAN
8716777924884

Besprekingen

Nederlandse speelfilm uit 1976 van regisseur Fons Rademakers. Met Peter Faber, Sacha Bulthuis, Adendu Soesilaningrat, Rutger Hauer e.a. De Speelfilmencyclopedie geeft 3 1/2 ster: 'Multatuli's beroemde roman over de Hollandse ambtenaar die het onrecht bij de Nederlandse koffiehandel in de kolonie Indië aanklaagt, is boeiend verfilmd.' Uitstekende technische kwaliteit.

Over Fons Rademakers

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Alphonse Marie (Fons) Rademakers (Roosendaal, 5 september 1920 – Genève, 22 februari 2007) was een Nederlandse acteur, filmregisseur en filmproducent. In 1960 werd zijn eerste speelfilm genomineerd voor een Oscar. In 1987 kreeg hij een Oscar voor De aanslag (1986).

Biografie

Rademakers werd geboren als zoon van de plaatselijke gemeentesecretaris. Hij was aanvankelijk acteur en toneelregisseur. In 1955 wist hij echter voor zichzelf een beurs van de overheid voor een buitenlandse filmstage te regelen (de Filmacademie bestond in die tijd nog niet). Met de kennis die hij opdeed op de set bij Vittorio De Sica in Rome, en later bij Jean Renoir en Joris Ivens in Parijs, wilde hij bij thuiskomst een Nederlandse speelfilmindustrie helpen opzetten.

Rademakers debuteerde met Dorp aan de rivier (1958), de eerste Nederlandse speelfilm die werd genomineerd voor een Oscar.

Hij ontwikkelde een voorliefde voor verfilm…Lees verder op Wikipedia