Anton Steenwijk komt jaren later achter de ware toedracht van de aanslag die in de Tweede Wereldoorlog plaatsvond voor zijn ouderlijk huis in Haarlem en waarvoor zijn ouders en broer door de Duitsers werden doodgeschoten
Titel
De aanslag
Regisseur
Fons Rademakers
Naar het werk van
Harry Mulisch
Componist
Jurriaan Andriessen 1925-1996
Acteur
Monique Van de Ven Johnny Kraaykamp 1925-2011 Marc Van Uchelen Derek De Lint
Taal
Nederlands
Uitgever
[Hilversum]: A-Film, 2003
1 dvd-video
Oorspr. opname
1986
Speelduur
155 min.
Aantekening
Nederlands gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8716777056134
mooov

Besprekingen

Nederlandse speelfilm uit 1986 van Fons Rademakers. Gebaseerd op de roman van Harry Mulisch. Met Derek de Lint en Monique van de Ven. Anton Steenwijk komt jaren later achter de ware toedracht van de aanslag, die in de oorlog voor zijn ouderlijk huis in Haarlem plaatsvond en waarvoor zijn ouders en zijn broer door de Duitsers werden terechtgesteld. De Speelfilmencyclopedie geeft 3 sterren: 'Het goede spel en Rademakers aandachtige regie maken de film, samen met originele trekjes als een verteller en authentieke beelden tussen de episodes, tot een boeiende productie die nergens langdradig is. De film won de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film van 1986, de eerste keer voor een Nederlandse speelfilm. Ook de Golden Globe in dezelfde categorie viel De Aanslag ten deel.' De technische kwaliteit is uitstekend.

Over Fons Rademakers

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Alphonse Marie (Fons) Rademakers (Roosendaal, 5 september 1920 – Genève, 22 februari 2007) was een Nederlandse acteur, filmregisseur en filmproducent. In 1960 werd zijn eerste speelfilm genomineerd voor een Oscar. In 1987 kreeg hij een Oscar voor De aanslag (1986).

Biografie

Rademakers werd geboren als zoon van de plaatselijke gemeentesecretaris. Hij was aanvankelijk acteur en toneelregisseur. In 1955 wist hij echter voor zichzelf een beurs van de overheid voor een buitenlandse filmstage te regelen (de Filmacademie bestond in die tijd nog niet). Met de kennis die hij opdeed op de set bij Vittorio De Sica in Rome, en later bij Jean Renoir en Joris Ivens in Parijs, wilde hij bij thuiskomst een Nederlandse speelfilmindustrie helpen opzetten.

Rademakers debuteerde met Dorp aan de rivier (1958), de eerste Nederlandse speelfilm die werd genomineerd voor een Oscar.

Hij ontwikkelde een voorliefde voor verfilm…Lees verder op Wikipedia