Boek
Nederlands

Piep wil oversteken

+1
Piep wil oversteken
×
Piep wil oversteken Piep wil oversteken

Piep wil oversteken

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Piep is op stap met zijn speelgoedtrein. In de trein zit zijn beer. Piep wil oversteken. Hij weet dat hij moet wachten tot het licht op groen staat. Het wachten duurt lang, maar er is veel te zien. Als hij eindelijk aan de overkant is, merkt hij plots dat beer van de trein gevallen is.
Titel
Piep wil oversteken
Auteur
Fleur Van der Weel
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2013
[24] p. : ill.
ISBN
9789045114873 (hardback)

Besprekingen

‘Tjoeke tsjoeke... tuut tuut! Daar gaat Piep met zijn nieuwe trein.’ Het derde boek uit de reeks rond Piep zet de lezer meteen in de actie. Poes Piep loopt met zijn trektreintje op een rij stoepstenen. Knuffelbeer zit achterin. Aan het afstapje naar het zebrapad staat Piep stil. Het licht is rood. Ongeduldig wacht de poes terwijl allerlei voertuigen, spread na spread, voorbijrijden. ‘Mag Piep al oversteken?’, ‘Mag Piep nu oversteken?’, ‘Mag Piep nu eindelijk oversteken?’ Eenvoudig en raak knoopt Fleur van der Weel de spanningsopbouw aan het herhalingseffect. Wanneer het licht op groen springt, lijkt de spanning voorbij. Maar niet voor het alerte lezertje, dat ontzet opmerkt dat er wat misgaat: Beer valt uit de trein. Als Piep zonder Beer de overkant bereikt, staat het licht alweer op rood. Het oversteken herhaalt zich, met andere voertuigen, maar met dezelfde zinnen. Het blijft spannend, al brengt het herhalingseffect nu ook geruststelling: het licht zal groen worden, Piep zal Beer ku…Lees verder
Piep de muis is op pad met zijn nieuwe trein waarin zijn knuffelbeer zit. Hij wil de weg oversteken, maar het verkeerslicht staat op rood. Terwijl Piep wacht, rijden allerlei soorten voertuigen voorbij. Als het groen is, haast Piep zich naar de overkant. Maar zijn beer is op de stoep blijven liggen! Het oblongformaat van dit gekartonneerde boek leent zich goed voor de prenten, die telkens de weg en de beide zijden ervan tonen. Piep ziet onder meer een auto, een bus, een brandweerwagen, een fietser en een vrachtwagen voorbijrijden. De bijhorende geluiden staan als klanknabootsingen creatief geschreven tegen de witte achtergrond. Piep is een expressief personage met duidelijke emoties. Er valt heel wat te vertellen bij de prenten. Ze zijn kleurrijk met fijne, zwarte contourlijnen. Het boek is grappig en herkenbaar. Tegelijk leren kinderen iets over voertuigen en verkeer. Peuters zullen genieten van het herhalingseffect en van de verrassende afloop. Dit stevige hardkartonnen kijk- en voo…Lees verder

Piep wil oversteken

De muis Piep wil de straat oversteken, met zijn speelgoedtrein aan een touwtje, en zijn knuffelbeer in de trein. Piep moet heel veel voertuigen laten voorbij gaan vooraleer het eindelijk aan zijn beurt is. Wanneer hij dan tenslotte aan de overkant geraakt, blijkt dat beer uit de trein is gevallen. Dus moet Piep weer oversteken. En weer wachten. Intussen heeft hij zo ongeduldig rond het verkeerslicht gedraaid, dat het touwtje van zijn trein vastzit.
Het verhaal is heel eenvoudig en aangenaam qua ritme, de didactische bedoeling zeer duidelijk maar niet storend. Elke pagina biedt een mooi evenwicht tussen enerzijds eenvoud en overzichtelijkheid: steeds dezelfde setting van zebrapad, voetpaden, en stoplicht. En anderzijds een hele reeks voertuigen die defileren, met bijhorend geluid. De laatste pagina is evenwel een afknapper, met ballonnen die plots uit het niets komen, en de flauwe afsluiter “dag piep, dag beer, dag trein, tot de volgende keer!”