Boek
Nederlands

De grote ruimte-encyclopedie

Fleur Star (redacteur), Holly Beaumont (redacteur), Matilda Gollon (redacteur)
+1
De grote ruimte-encyclopedie
×
De grote ruimte-encyclopedie De grote ruimte-encyclopedie
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Is er leven op Mars? Hoe werkt een raket? Wat zijn zwarte gaten? Hoeveel kost een reisje naar de maan? Informatie over het heelal, met een tijdsbalk en verklarende woordenlijst.
Onderwerp
Heelal
Titel
De grote ruimte-encyclopedie / red. Fleur Star, Holly Beaumont, Matilda Gollon ... [et al.]
Redacteur
Fleur Star Holly Beaumont Matilda Gollon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Space, a children's encyclopedia
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2012
256 p. : ill.
ISBN
9789401401661 (hardback)

Besprekingen

De grote ruimte-encyclopedie ('met gloednieuw Nasa-fotomateriaal') is alles wat je van een moderne encyclopedie mag verwachten. Een degelijk naslagwerk over de ruimte in veel van zijn facetten, gespreid over negen hoofdstukken: het heelal observeren, het vurige heelal, raketten, mensen in de ruimte, het zonnestelsel, de maan, de aarde, de zon en de sterren.
Zoveel mogelijk informatie wordt zo kernachtig mogelijk samengebald en gebundeld in deze uitgave met harde kaft, kwaliteitsglanzend papier en een lichtjes drukke, maar toch nog overzichtelijke lay-out. Het geheel bestaat uit enkele artikelvormige stukjes tekst, doorspekt met schema’s, inserts, tijdlijnen, close-upfoto’s, bladvullende foto’s… Het geheel spreekt hierdoor ook zeker aan als kijkboek. Vooral de Nasafoto’s zijn indrukwekkend.
De onderwerpen zijn thematisch aangebracht, niet alfabetisch zoals de encyclopedieën van weleer. De thematische indeling brengt met zich mee dat elk onderwerp consistenter en meer …Lees verder
De lezer krijgt in deze sterrenkunde- en ruimtevaartencyclopedie een duidelijk beeld van wat het heelal is, waar het uit bestaat en hoe de mens door de eeuwen heen steeds meer informatie verzamelt over het ontstaan en de ontwikkeling van sterren en planeten en de andere objecten. In negen hoofdstukken komen de onderwerpen (steeds per dubbele pagina) aan de orde. Prachtige kleurenfoto’s (veel NASA-materiaal) en -illustraties begeleiden de uitleg. De feiten, weetjes en boeiende informatie staan steeds in korte stukken tekst met eigen kop, veelal in opvallende kaders, over de pagina’s verspreid. Er is gebruikgemaakt van verschillende lettertypen en -groottes. Naast de goed opgebouwde informatie over sterrenkunde is er ruim aandacht voor de bemande en onbemande ruimtevluchten, alle soorten satellieten en de mogelijke ontwikkelingen in de toekomst. De aandacht voor het zelf observeren van de hemel is erg beknopt. De pittige materie is goed verwoord (met woordenlijst achterin). Geen verwij…Lees verder